Politsei


Küsimus: Mis võib olla minu karistus, kui puhusin politseikontrollis tulemuseks 0,18?18.09.2015

Tere,
Juhtisin autot, politsei pidas kinni ja puhusin alkomeetrisse 0.18. Mis võib olla minu karistus ja kui tõenäoline on, et load kinni pannakse mõneks kuuks?
Varemaid rikkumisi pole olnud ja kuidas ma saaks teada, kes on selle juhtumi menetleja? Kas need samad konstaablid või keegi teine. Kuna olen kuller, siis on load väga tähtsad mu töös.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Liiklusseaduse § 224. Mootorsõiduki, maastikusõiduki või trammi juhtimine lubatud alkoholi piirmäära ületades

(1) Mootorsõiduki, maastikusõiduki või trammi juhtimise eest isiku poolt, kelle ühes grammis veres on alkoholisisaldus 0,20–0,49 milligrammi või kelle ühes liitris väljahingatavas õhus on alkoholisisaldus 0,10–0,24 milligrammi –karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni kuue kuuni.

Seega, on juhtimisõigust ka võimalik lisakaristusena ära võtta, kuid kui eelnevaid rikkumisi pole, siis on see pigem ebatõenäoline.

Kõik oleneb, kes Teile protokolli koostas (kohalik konstaabel, liikluspatrull). Enamasti pole trahvi määrajaks sama isik, kes Teid kinni pidas.

Kui soovite teada menetlejat, võite pöörduda lähimasse jaoskonda koos isikut tõendava dokumendiga ning seda küsida. See on kõige kiirem ja lihtsam variant.