Politsei


Küsimus: Millise karistuse võib saada joobes ja pärast 23.00 kodust väljas viibiv 14-aastane alaealine?02.09.2015

14.a tütar saadi politsei poolt kätte, kuna oli üle 23.00 väljas ja joobes olekus (0,59 promilli), tehti protokoll. Ei tea, kui suur trahv tuleb.
Teisel korral helistasin ka politseisse, kuna laps ei tulnud koju ja kell oli üle 23. Koju jõudes oli tüdruk joobes.
Küsimus, et millisest promilli suurusest ehk joobe raskusest hakkab karistuse määramine ja kui suured trahvid?Ja kas on ka karistusi selle eest lapsele, kui viibib üle kella 23 kodust eemal ja keeldub koju minemast? Ja kui mitme korra politsei välja kutsumise peale last enim karistama hakatakse või noh lapsed ei saagi karistada vaid me vanemad saame, mis siis, et vanemad on teinud absoluutselt kõik selleks, et alaealine ei teeks ega oleks jne?
Või kuidas seadused neid asju ette näevad? 14.a last ei huvita üldse vanema sõnad ja teeb edasi, mis teha tahab, on öösiti ära, joob ja elab nö täiskasvanud elu. Mina ei oska enam midagi teha!

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Alaealist karistatakse alkoholi tarvitamise eest vastavalt alkoholiseaduse § 71 kuni 10 trahviühikuga, so kuni 40€.
Väljas olemise eest ei karista politsei - selle eest peaks karistuse määrama lapsevanem. Samuti võite oma lapsele selgitada, et kui mingil põhjusel peaks juhtuma, et ta on alkoholi tarvitanud ning teda ei ole võimalik tabamisel lapsevanemale üle anda, siis korrakaitseseaduse § 42 lõike 1 ülamärgiga 1 alusel võib politsei ta ka jaoskonda kainenema toimetada.
Oma lapse käitumist puudutavate probleemidega oleks Teil mõistlik pöörduda nõu saamiseks lasteabitelefonile 116 111