Politsei


Küsimus: Kas piletita sõidu eest võidakse vangi panna, kui kontol ei ole raha, mida kohtutäitur nõuab?01.09.2015

Kas mind võidakse antud olukorras vangi panna. Eelmisel kuul tuli ametlik teadaanne, et kohtutäitur nõuab 24 eurot pluss täitekulud, umbes 60 €, mida mul arvel ei ole. Teatati, et see on bussis piletita sõitmise eest, aga kaebamiseks on tähtaeg läbi (pole bussis piletita sõitnudki). Pole pangas arvel raha (saan vaid ca 125 € töötutoetust ja ca 40 € lapsetoetust). Kas panevad vangi kuna raha arvel pole? Sel juhul peaksin seda ette teadma, et oma asju korraldada. Kas nad võivad ka lapse arvelt raha võtta, kus on ca 30 eurot tema koolisöögi, bussi kuupileti jms jaoks kogutud- mina olen ju lapsevanemana ilmselt arve kaasomanik.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

1. Selgitage välja, kuidas sai Teile tulla trahv süüteo eest, mida Te toime pannud ei ole. Halvemal juhul on keegi Teie identiteeti kasutanud ning see on süütegu, mida politsei menetleb. See küll automaatselt kohe ei tühista trahvi, kuid vähemalt ei jää Teile karistusregistrisse märget, mis võib Teile hiljem takistuseks saada. Esitage vastav avaldus politseisse.
2. Kohtutäitur ei võta ära kogu raha. Paigas on elatusmiinimumid. Kõige mõistlikum on sõlmida graafik osadekaupa tasumiseks. Vanglasse seetõttu sattumine on kõige äärmuslikum ja antud juhul ka ebatõenäolisem lahendus.