Politsei


Küsimus: Kuidas käituda, kui 15-aastane poeg varastab kodust asju ja tassib minema?05.06.2015

15a. poeg varastab kodust asju ja tassib minema. Kuidas käituda? Rääkinud oleme palju, tulemusteta. Kui teha avaldus politseile, kas trahvi saab lapsevanem või vastutab poiss ise oma tegude eest? Lapsevanemana trahvi makstes kaotan mitmekordselt.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Jah, süüvõimelisele lapsele määratud trahv on ikkagi tema enda kohustus, lapsevanem ei pea seda kinni maksma. See on üks koht, kus laps saab lapsevanemaga kokkuleppeid sõlmida, kuidas ta trahviraha tasa teenib. Samas, kui me räägime näiteks kodutehnika vargusest, võib see olla ka juba kriminaalmenetluse vääriline.

Minu noorsoopraktika jooksul on olnud juhtumeid, kus lapsevanemad laste peale on avaldusi teinud seoses kodutehnika, raha ja ehete vargusega. See ei ole midagi eriskummalist. Mõnel korral on see menetlus ja lapsevanema otsustav käitumine noori ehmatanud ja edaspidi pole rohkem kuulda olnud, kuid see ei toimi alati.

Nooremate laste korral olen noorsoopolitseinikuna mõne lapsevanema soovil ka lapse ja lapsevanemaga politseimajas kokku saanud eesmärgiga lapsele tema vanemate kuuldes selgitada seadust ja seda, mis edaspidi toimuma hakkab - "kui tuleb uus vargus, tehakse ametlik avaldus ning see on järgmiste tagajärgedega.."

Võite uurida, kas kohalikus jaoskonnas on noorsoopolitseinikku või piirkonnakonstaablit, kes on valmis sel teemal vestlema või siis tõesti, tehkegi üks avaldus konkreetse eseme varguse kohta ning sel juhul poiss sellest vestlusest ei pääse.