Politsei


Küsimus: Kas võiksite selgitada, kuidas saab õppida kriminaalpolitseinikuks?21.05.2015

Mul on soov õppida kriminaalpolitseinikuks. Teada on see, et tuleb teha matemaatika, võõrkeele ja emakeele riigieksamid ja kohapeal kehaliste võimete proov. Aga milline näeb välja tulevaste kadettide tervisekontroll, kui tulla õppima kriminaalpolitsei erialale? Kui lõpetan eriala, kas tööle asudes piisab heast eesti keele oskusest või peab oskama ka väga hästi vene keelt? Kui matemaatika on nõrk, kas on võimalik lõpetada eriala või on vaja palju matemaatilisi oskusi kõrgkooli tasemel?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kõige konkreetsem on info vastuvõtu korras kirjas: http://sisekaitse.ee/public/Oppeosakond/2015.02.17_02_vastuvotmise_kord_2015.pdf

Kehv matemaatika tulemus tähendab seda, et langed õpitulemuse pingereas ja seega tuleb ekstra tubli olla kehalistes katsetes ja kutsesobivuisvestlusel. Matemaatilisi oskuseid läheb õppeperioodil vaja, kuid see ei ole oma nii suurt osakaalu ning raskusastet, et seetõttu kellelgi kool lõpetamata jääks. Kõige enam läheb neid oskusi vaja ehk majanduskuritegude uurijatel.

Tervisekontroll on üsna põhjalik. Koosneb nii tavaliselt tervisekontrollist, mida juhtimisõigust taotledes vaja läheb (nägemise ja kuulmise kontrollimine, vereproov), kuid lisaks tuleb teha ka näiteks kopsupilt ja EKG. Sellest räägitakse täpsemalt, kui juba kadeti staatusesse saad ning seda tuleb ka korrata iga kahe aasta järel politseinikuna töötades.

Kriminaalpolitseinikuna töötades on hea venekeele oskus vajalik ja seda saab arendada ka paralleelselt tööl käies. Samas ei ole selle kehv tase tööle saamist kategooriliselt takistav asjaolu. Samas on selle hea oskus jällegi töölesaamist soodustav, seega kooliajal tasuks keeleõppega siiski võimalikult palju tegeleda.