Politsei


Küsimus: Kuidas aru saada, et tegu pole petukõnega, kui uurija kutsub ülekuulamisele aga telefon ei näita isegi helistaja numbrit?12.05.2015

Kas on normaalne, et kui uurija kutsub telefoni teel kahtlusalust ülekuulamisele, et helistab ilma numbrinäiduta? Kuidas aru saada kõnest, et on ikka õige uurija, mitte petukõne? Sest numbrita võib igaüks helistada ja väita, et on uurija. Mida tavaliselt uurija ütleb, kui helistab, et ülekuulamisele kutsuda? Kas on võimalik nõuda ka, et uurija helistab numbrinäiduga?
Ja kui kahtlusalune ei võta üldse kõnet vastu, kas siis loetakse ta uurimisest kõrvalehoidjaks või saadetakse kutse mõnel teisel moel? Kui nt ei ole võimalik minna kuidagi uurija juurde: kauge, teises Eesti otsas, haige vms, kas on võimalik ülekuulamist ka telefoni või meili teel läbi viia või kahtlusaluse elukohajärgses uurimisasutuses?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Vastan üsna üldiselt, sest juhtumi kohta siin väga palju infot ei ole.

1) uurija telefoni numbri näit ei ole seadusega reguleeritud. Enamikel uurijatel ei ole ka telefoninumbrid avalikud, seega on seda ka keeruline kontrollida. Küll aga võte numbrit küsida ja kontrollida läbi politsei infotelefoni, kas sellise nime ja telefoninumbriga uurija on politseis olemas. Kuigi ka see fakt ei anna täit kindlust.
2) uurija tavaliselt tutvustab end ning selgitab, mis asjaoludel teid jaoskonda kutsutakse.
3) telefonikõnele mittevastamine ei ole automaatselt uurimisest kõrvalehoidmine. Kui telefonitsi kätte ei saada, siis sellel võib olla palju muid põhjuseid. Tavaliselt siis saadetakse ikkagi kirjalik kutse. Seda võiksite nõuda uurijalt ka telefonitsi. Sel juhul ta saab saata selle näiteks enda nimeliselt e-postiaadressilt ning sel juhul on tõenäosus üsna väike, et tegemist võiks olla petisega.
4) teil on õigus nõuda menetlustoimingute läbiviimist elukohajärgses jaoskonnas. Selleks aga tulebki teil uurijaga suhelda, kes selle saab vajadusel ära korraldada. Kriminaalmenetluse seadustik käsitleb ka telefonitsi kaugülekuulamisi, kuid neid tehakse vaid erandkorras.

Kui soovite midagi täpsustada, kirjutage maarja.punak@politsei.ee.