Politsei


Küsimus: Mida ette võtta, kui korterinaabrist neiu on vägivaldne ja ähvardab?28.04.2015

Tere. Üürin koos tuttava neiuga korterit (me pole paarisuhtes). Alguses oli kõik suurepärane, kuid mingil hetkel hakkas neiu minu elu kontrollima, a'la küsima, kus ja kellega ma tööajal kohtun jne. Asi on tänaseks võtnud juba väga hullud pöörded - igapäevane vaimne vägivald (ähvardamised stiilis "ma löön su hambad kurku", "lasen su vigaseks peksta", "rikun igaveseks su elu" jne; võetakse-peidetakse näiteks autovõtmed ja telefon, et ma ei saaks tööle minna , jne.) + füüsilised kaklused (kui üritan näiteks autovõtmeid jõuga tagasi saada). Rüseluste käigus on terroristist naisolevus saanud mõned sinikad, mistõttu mind nüüd igapäevaselt naisepeksjaks nimetatakse ja lubatakse kõik mu sõpradele-tuttavatele avalikustada. Hiljaaegu lõi mind ootamatult rusikaga näkku, mille tagajärjel jooksis ninast ikka päris palju verd. Mind on reaalselt ähvardatud kööginoaga (millest on mul ka telefoniga filmitud videoklipp + lisaks palju audiosalvestusi vaimsest terrorist). Inimene ise väidab, end kannatavat obsessiiv-kompulsiivse sündroomi käes ja peab end väga heaks inimeseks. Ma ausalt-öeldes ei tea, mida teha ja kuhu pöörduda aga selle terrori tagajärjel kannatavad nii mu töö kui õpingud. (Ps! Neiu ise reaalset töökohta ei oma).
Loodan lahendust ja väljapääsu olukorrale. Ette tänades, Mr. X

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Antud juhul oleks esmaseks lahenduseks teise elukoha leidmine ja isikust eemale kolimine. Kui ka siis jätkub ahistamine, siis olenevalt tegudest tuleks esitada avaldus kas politseisse (noaga ähvardamine) või kohtusse (laimu levitamine Teie kui naisepeksja kohta).

Sinna jäädes ei ole lootust leida rahumeelset lahendust, sest kui ta mõistetakse näiteks süüdi Teie ähvardamises ja saab seoses sellega kriminaalkorras karistada, siis ei oska keegi ennustada, mis edasi võib juhtuda, eriti, kuna isik on Teie sõnade kohaselt ebastabiilne. Samas, saate ka juba juhtunud juhtumite kohta esitada avaldused, kuid mõistlik oleks endale sellel ajal juba uus elukoht muretseda.

Kuidas neiut ennast aidata? Võite anda lähedastele (tema vanemad) teada, et tema käitumine tekitab Teis muret ja et nad võimalusel püüaksid teda aidata. Olgu siis selleks perekonna poolne tugi teise elukoha leidmisel või meditsiinilise abi otsimises.