Politsei


Küsimus: Kas politsei võib tulla maja läbi otsima, kui kedagi pole kodus?10.04.2015

Nimelt oli juhtum selline, et kedagi ei olnud kodus, majal on kaks ust ning ununenud oli maja küljeuks lukust lahti. Kuna politsei otsis taga inimest, oli lihtsalt sisse tulnud ja maja läbi otsinud. Teada saime sellest, kui järgmisel päeval politsei uuesti tuli ja ütles, et käis ning uks oli lahti. Ütles, et laual oli kaks sülearvutit ja et ikka sulgeks edaspidi uksed. Kas politseil on õigus nii lihtsalt maja läbi otsida, ilma, et kedagi kodus oleks või tulla ja ilma läbiotsimisorderita otsida maja läbi? Ja nimelt peale seda oli kadunud ka üks ehe.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Ilma inimese loata tema elukohta siseneda on politseil võimalik mitmel erineval seaduslikul alusel:
1) Kriminaalmenetluse seadustiku § 91 lubab kohtueelse menetluse raames isiku valdusesse siseneda prokuratuuri või kohtu poolt väljaantud läbiotsimismäärusega, mida tuleb tutvustada isikule, kelle juures läbi otsitakse, või selle isiku puudumisel tuleb toimingusse kaasata valla või linna esindaja. Samas – juhul, kui hoonesse on vajalik siseneda isiku kahtlustatavana kinnipidamiseks vahetult pärast kuriteo toimepanemist, siis on õigus teha seda ilma määruseta (KrMS § 911).
2) Korrakaitseseaduse § 50 ja 51 järgi võib politsei valdaja nõusolekuta hoonesse siseneda ja selle läbi vaadata järgmistel juhtudel: 1) see on vajalik kõrgendatud ohu väljaselgitamiseks või tõrjumiseks; 2) on alust arvata, et hoones viibib isik, kellelt võib võtta seaduse alusel vabaduse (nt tagaotsitav) või kelle elu, tervis või kehaline puutumatus on tingituna tema abitust seisundist ohustatud; 3) see on vajalik seadusega või seaduse alusel kehtestatud nõuete täitmise tagamisel ohu ennetamiseks, väljaselgitamiseks või tõrjumiseks või korrarikkumise kõrvaldamiseks, ning selliste nõuete täitmise tagamine on politsei pädevuses. Eluruumi tohib valdaja teadmiseta siseneda vaid siis, kui teda ei ole mõistlike pingutustega võimalik teavitada ja sisenemine on vajalik korrarikkumise või vahetu kõrgendatud ohu tõrjumiseks. Eluruumi läbivaatuseks (sisenemisega võrrelda samm edasi) on vaja juba halduskohtu luba (kas eelnevat või teatud juhtudel võib see olla ka tagantjärele küsitud). Reeglina on isikul õigus viibida oma eluruumi läbivaatuse juures. Seda nõuet ei pea järgima, kui see on vajalik vahetu ohu tõrjumiseks või kui nimetatud isikud tahtlikult takistavad läbivaatuse õiguspärast kohaldamist. Kui politsei siseneb eluruumi ja teostab selle läbivaatuse korrakaitseseaduse alusel, siis peab politsei vormistama selle kohta protokolli.

Kuna Teie pöördumisest ei nähtu toimunu nüansse (sh miks politsei inimest taga otsis), siis ei ole praegu võimalik Teie küsimusele konkreetsemat vastust anda. Kui leiate, et politsei ei ole Teie eluruumi sisenedes õigesti käinud ja/või kahtlustate politseid ehte kadumises, siis on Teil kõige õigem pöörduda ametliku avaldusega, kus toimunu asjaolud on üksikasjalikult ära kirjeldatud, Politsei- ja Piirivalveameti sisekontrollibüroo poole (ppa@politsei.ee).