Politsei


Küsimus: Kas illegaalse sisuga faili omamise eest saab karistust määrata?10.04.2015

Kui interneti avarustest kogemata alla laadida fail, mis on illegaalne, omada ning see on koheselt hävitatud, kas siis saab politseid esitada süüdistuse, sest otseselt faili enam ei oma? Failist on teavitatud ka veebilehe omanikku.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Karistusseadustiku § 15 ütleb, et kuriteona on karistatav vaid tahtlik tegu, kui seadustik ei näe ette erisust ettevaatamatu teo eest. Tahtlust on kolme liiki:
1) Isik paneb teo toime kavatsetult, kui ta seab eesmärgiks süüteokoosseisule vastava asjaolu teostamise ja teab, et see saabub, või vähemalt peab seda võimalikuks. Isik paneb teo toime kavatsetult ka siis, kui ta kujutab endale ette, et süüteokoosseisule vastav asjaolu on eesmärgi saavutamise hädavajalik tingimus.
2) Isik paneb teo toime otsese tahtlusega, kui ta teab, et teostab süüteokoosseisule vastava asjaolu, ja tahab või vähemalt möönab seda.
3) Isik paneb teo toime kaudse tahtlusega, kui ta peab võimalikuks süüteokoosseisule vastava asjaolu saabumist ja möönab seda.

Seega, kui Te laete alla faili loodusega seotud lehelt pealkirjaga "liblikate salajane elu" ja selgub, et see on hoopis alaealistega seotud pornograafiline teos, ei jää te süüdi, sest Teil ei olnud isegi mitte kaudset tahtlust taolist videot endale saada.

Kustutamine oli ainuõige tegu. Teavitamine oli samuti õige käitumine, kuid olenevalt olukorrast tasub sellistest leidudest teavitada ka vihjeliini, mis kogub info kokku ja vajadusel saadab meile kontrollimiseks (et leht teadlikult illegaalset materjali üleval ei hoiaks). Seda saate teha siit: http://vihjeliin.targaltinternetis.ee/