Politsei


Küsimus: Kas hostelid ja hotellid, kes annavad prostituudile toa, ei peaks prostitutsioonile kaasaaitamise eest karistada saama?01.04.2015

Tere! Olen kuulnud, et prostitutsiooniga tegelev isik ei või teenuse osutamiseks üürida korterit või hotellituba. Tegevus peab toimuma isiklikul pinnal. Väliste tunnuste järgi on selgelt arusaadav, kes antud teenust osutab ja väikeses hostelis on ühe inimese pidev külastus kahtlust äratav. Seega, hostelid ja hotellid, kes annavad prostituudile toa, aitavad prostitutsioonile kaasa ja kas nad ei peaks selle eest karistada saama?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Prostitutsioon iseenesest ei ole Eestis karistatav. Nagu ei ole karistatav ka täisealiselt prostituudilt seksuaalteenuste ostmine. Küll aga sisaldab KarS eriosa mitmeid kuriteokoosseise, millised seonduvad vahetult prostitutsiooni ja sellele kaasa-aitamisega ning on käsitletavad prostitutsioonikuritegudena. Pean silmas ennekõike KarS §133 prim 2 (Kupeldamine) ning §133 prim 3 (Prostitutsioonile kaasaaitamine) nimetatud kuritegusid.

Hotell, juhul kui selles võimaldatakse kahe või enama isiku prostitutsiooniga tegelemist, on käsitletav bordellina ning selle tegevuse korraldamine bordelli pidamisena. Kui hotell võimaldab ühel prostituudil enda ruumides teenust osutada, on tegemist KarS § 133 prim 3 koosseisuga. Vabandatav ei ole ka see, et hotelli töötajad ei tea, mis hotellis toimub. Politsei hiljem hindab kindlasti seda, kas hotelli personal pidi aru saama, et neid ruume selliselt kasutatakse, seega kahtluse korral tuleks taolistest klientidest juba ennetavalt loobuda.

Kui on ka hotelli tegevusega kursis olevatel isikutel selline kahtlus tekkinud, et üüritud pinda kasutatakse bordellina, tuleb sellest politsei vastavat üksust teavitada.