Politsei


Küsimus: Mida teha, kui 4 kuud pärast intsidenti on hakanud "kannatanu" süüdistama nagu oleks talle vigastusi tekitatud?27.03.2015

Tere. Juhtus 4 kuud tagasi intsident, kus üks noormees driftis autoga parklas ja oleks sõbral peaaegu üle jala sõitnud. Driftija lahkus kiiruga aga tuli 5 min pärast tagasi. Peatasime ta auto kolmekesi kinni, avasime ukse ja pärisime aru miks ta kihutab. Üks noormees haaras juhil jopest kinni ja raputas teda. Juhtum lahenes jutuajamisega. Nüüd hiljem väidab see autojuht, et tal kõik neli kaasreisijat on tunnistajaks. Meie olevat lõhkunud auto ukse lingi ja temal kaks hammast nn löönud loksuma. Ta olevat käinud senini hambaarsti juures ja maksund juba üle 500.- euro ravikuludeks. Kas see võib olla väljapressimine või mis sellisel juhul peaks edasi tegema?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui teie ise olete veendunud, et mingit näkku löömist ei toimunud ja ukselink oli teie lahkudes samuti terve, siis ei ole teil kohustust tema hambaravi ja ukselinki kinni maksta. Kui isik küsib raha ja sealjuures on ähvardatud piirata teie vabadust, avaldada häbistavaid andmeid või hävitada või rikkuda vara, samuti kui on kasutatud vägivalda, siis jah, sel juhul on tegemist väljapressimisega.

Kui ta lihtsalt küsib, on tegemist alusetu nõudega, mille peale soovitage isikul pöörduda politseisse, et teie süü saaks tuvastatud. Tunnistajate arv ei ole määrav, oluline on ütluste endi sisu, seega ei tohiks muretseda, et neil on tunnistajaid rohkem. Kui keegi neist jääb uurijale valetamisega vahele, on tegemist siiski kuriteoga. Vaevalt, et kõik sellega riskida soovivad.