Politsei


Küsimus: Kas on mingeid juhised, kuidas käituda agressiivse inimesega?27.03.2015

Tere!
Tekkis selline küsimus, et kas on mingeid juhised/näpunäiteid, kuidas käituda inimesega, kes on agressiivne? Kas siis füüsiliselt või vaimselt (ka siis kui ta ei oleks näiteks lähedane inimene, vaid võõras).
Internetist ei leia selle kohta eriti informatsiooni, mis on üllatav, sest Eestis on suured probleemid pere-, koolivägivallaga. Eriti kui veel viimaste andmete põhjal väidetakse, et vägivalla ohver on ise süüdi.

Suur-suur aitäh! :)

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Juhiseid tõepoolest ei ole. Tavaliselt on asutustes, kus võib tulla kokkupuuteid agressiivsete inimestega, sisemised eeskirjad, mida võib teha, keda appi kutsuda jne. Taolised juhised peaksid olema olemas või võiksid olla läbiräägitud koolides. Seda teadmist ja oskust viimasel ajal toimuvate hädaolukorra lahendamise koolitustel püütakse koolidele ka politsei poolt edasi anda.

Eraisikuna selle vastu huvi tundes tasuks lugeda kohtulahendeid märksõnaga hädaseisund ja hädakaitse. Seal ka kohtud seletavad lahti, millised kasutatud meetodid selle agressivse isiku suhtes olid seaduse piires, millised mitte. Lisaks võiks lugeda karistusseadustiku kommenteeritud väljaannet ja sealt täpsemalt paragrahve 28 ja 29. Täpsemad tegevused sõltuvad alati väga konkreetselt situatsioonist endast.