Politsei


Küsimus: Mida teha, kui tean, et üks inimene peksis teist, kuid politseisse ei saa minna, sest seal on peksja sõbrad?04.03.2015

Tere,
Mida teha, kui tean väärteost, kellegi peksmisest? Aga politseisse ei saa minna, kuna seal jaoskonnas on niinimetatud peksja sõbrad ja tuttavad. Mida teha? Kus hakkab ja lõpeb piir, kas mul endal on võimalik anonüümselt minna ja anda mingisugustki tunnistust? Nii, et peksja ja see, keda peksti ei saaks teada. Sest ka mina olen mitme asja tunnistaja ning ma olen naisterahvas. Ma ei saaks enda kaitsmisega hakkama. Mida ma teeks?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Jah, kui tegemist on isikuvastase kuriteoga, tuleb avaldus teha isikul, kes on kannatanu. Seega tuleks tal ikkagi endal minna politseisesse. Kui ta sellest mingil põhjusel keeldub (näiteks teda ähvardatakse vms), võiksite Teie vastava teabe politseisse edastada infona. Politsei saab kannatanuga ühendust võtta ja talle selgitada, mis oleks antud juhul lahenduseks, kuhu saab veel pöörduda vigastuste fikseerimiseks jne. Ehk mõtleb kannatanu ümber ning kurjategija saab siiski karistada.

Hea on selline info edastada kirjalikult. Vastavad teated registreeritakse ning nende juurde peab tulema politsei poolne lahendus. See lööja sõber, kes jätab juhtunule reageerimata, paneb ise rikkumise toime, ning sellisel juhul tegeleb temaga juba politsei sisekontroll, veel hullem, kui ta ise tuleb teid või kannatanut kuidagi ähvardama.

Mina pigem soovitan rääkida veel kannatanuga, et ta igal juhul politseisse pöörduks ja kui ta seda ei tee, andke poloitseile ise juhtunust teada. Oluline on see, et kui keegi politseid ei teavita, ei saa me ka sekkuda ning seega võib see sama vägivallatseja kannatanut uuesti või juba kedagi teist rünnata.

Teataja anonüümsust ei ole kõikidel puhkudel võimalik tagada, kuid see sõltub ka kindlasti juhtumist, menetlusest jne. Eestis on toimiv politsei ja kohtusüsteem, seega üks kurjategija ei tohiks ennast sugugi mugavalt siin tunda, kuid nii võib minna, kui politsei taolist infot ei saa.