Politsei


Küsimus: Kas politseinikul on kohustus tutvustada dokumente kuhu allkirja palutakse, kui on näha, et inimene on endast väljas?27.01.2015

Tere
Mulle koostati väärteo protokoll 17.11.2014. Esitasin läbi e-toimiku 01.12.2014 vastulause. Otsuses oli aga kirjas, et ma pole vastulauset esitanud.
Milles võib olla asi? Kas politseinikul on kohustus tutvustada dokumente kuhu allkirja palutakse, kui on näha, et inimene on endast väljas ja kirjutab tuimalt igale poole alla, sisuga tutvumata?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Tasub minna jaoskonda kohale ja selgitada välja, kas see Teie vastulause ikkagi jõudis menetlejani või mitte. Kuidas on võimalik, et ei jõudnud, selgub just nii. Kuna vastulause esitamine jäi lubatud 15päeva piiridesse, käitusite Teie õigesti, samas iga vastulause ei pruugi koostatavat otsust mõjutada.

Politseinikul on kohustus inimesele koostatud dokumente ja tema õiguste sisu selgitada. Kui inimene üldse ei ole võimeline menetlustoimingutes osalema, on võimalik menetlejal otsustada ka isiku isiku suhtes menetlustoimingute tegemine mõnel teisel päeval, edastades selleks isikule kutse. Kui aga politseinikule tundus, et menetlustoimingute läbiviimine on võimalik, inimene koostööaldis, olgugi et endast väljas, on mõistlik kohapeal kõik toimingud ära teha. Protokollide juures, mille koopia isik endale saab, on ka kaebuse esitamise tähtajad, seega, kui isik leiab kodus maha rahunedes, et midagi koostatud dokumentides on siiski valesti, ebatäpset saab ta esitada vastulause.