Politsei


Küsimus: Kas see on pettus, kui tegin inimesega vahetuskaupa, kuid tema lapsevanker osutus peagi kastuskõlbmatuks?22.01.2015

Tere,
Mul on selline mure, et aasta lõpus leidsin facebookist ostu/müügi grupist ühe kuulutuse, kus sooviti vahetada lapsevankrit. Kuna olin just sellise vankri otsingul, siis asusin kirjavahetusse. Väidetavalt oli vanker täiesti puhas kasutuskõlblik ning raam käinud isegi hoolduses. Kuna talle ka minu vanker sobis, siis leppisime kokku, et vahetus toimub 30.12.2014 ... selveri ees. Vahetus toimuski ning esmasel vaatlusel vankril vigu ei tuvastanud. Aga hiljem kodus avastasin, et vihmakile ei saa kasutada, kuna see oli katki ning veel suure pleki osalt, mis varikatuse sisse käib (seda kohta ei osanud vaadata sest polnud sellise vankriga varem kokku puutunud). Kirjutasin kohe ka naisele kellega vahetasin. Väidetavalt ta ei teadnud sellest. Ok kuna ise ma seda ei vaadanud siis jätsin peale mõningast kirjavahetust asja sinnapaika ja asusin vihmakile otsingule. Vahepeal kasutasin oma kergkäru ja antud vankrit kasutusele ei võtnud. Täna sain uue vihmakile ning mõtlesin lapse sellesse vankrisse magama panna. Sain sõita 3m ja siis nägin, et üks ratas tuleb kohe alt. See oli lihtsalt kõvemini kinni surutud, et viga kohe näha ei oleks. Konarliku tee peal lõi aga kohe lahti.
Kas selline asi liigitub kelmuse alla? Mul on olemas kogu kirjavahetus, ehk, et kogu mu jutt on tõestatav.
Facebookis pani see naine mulle bloki peale ning see lisab asjale veel kahtlust, et tegu oli teadliku vigade varjamisega.
Vastu sai see naine töökorras ja garantiiga vankri. Ta küll avastas vankrilt pisivigu aga kasutamist need ei seganud. Pakkusin korduvalt, et vahetame vankris tagasi aga ta ei olnud nõus kuigi polnud ka väidetavalt vankriga rahul ja pani mulle bloki peale. Kõik see jutt oli enne seda kui avastasin, et see vanker on hetkel kasutuskõlbmatu.
Hindan oma varalist kahju umbes 250 eurole (minu endise vankri väärtus) kuna ma sain vastu kasutuskõlbmatu vankri mida isegi ära müüa ei saa.
Mida sellises olukorras ette võtta?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Kelmus kuriteokoosseisuna eeldab varalise kasu saamist läbi teise isiku eksimusse viimise, maakeeli teisele osapoolele valeinfo andmises, mille tõttu Teine osapool teeb tehingu, mida ta muidu ei teeks ja eksimusse viia saab seeläbi varalist kasu.
Teie poolt antud info põhjal on tegemist pigem tsiivilõigusliku olukorraga ja juhul kui ei saavutata omavahelist kokkulepet, tuleb pöörduda kohtusse. Samas on siin esitatud informatsioon liiga üldine lõpliku õigusliku hinnangu andmiseks. Kui vestlustest/kirjavahetusest peaks ilmnema, et teine pool kinnitas Teile vankri täielikku korrasolekut ja kasutuskõlblikust, siis võiksite esitada avalduse menetluse alustamiseks.