Politsei


Küsimus: Kas mul on kohustus uurijale rääkida oma eraelust?18.12.2014

Kui uurija kuulab mind üle, kas ma võin vaikida, kui uurija küsib küsimusi mu eraelu kohta, sh intiimelu kohta, või pean ikkagi kindlasti vastama nendele küsimustele, mis puudutab mu eraelu?
Kas uurijal on õigus kuulata pealt telefonikõnesid ja lugeda e-kirjavahetusi, mis ma sõpradega pean?
Tänan!

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Väga raske on tuua üldistusi, sest kehtivad erisused näiteks isikute ülekuulamisel tunnistaja või kahtlustatavana, samuti on tõendite kogumisel vahe selles, kas seda tehakse jälitustoiminguna või nõuab menetleja tõendid välja kriminaalmenetluse raames. Samas toon mõned põhireeglid välja:

1) keegi ei pea andma enda kohta süüstavaid ütlusi
2) keegi ei pea vastama küsimustele, mis on seotud tema eraeluga, kuid ei oma süüteo asjaolude uurimisel tähtsust. Ehk siis asjasse mittepuutuvaid teemasid ei tohiks uurija üldse puudutada. Samas, kui iniimelu mingis osas on seotud toime pandud süüteoga, saab ütlustest keelduda juhul, kui sellest rääkimine kahjustaks (süüstaks) isikut ennast
3) telefonikõnede pealtkuuulamine ja erakirjavahetuse lugemine saab toimuda kohtu loal. Kindlasti ei ole see ühe uurija otsus. Kui ta leiab, et see on kriminaalasjas tõendite kogumisel oluline, siis ta peab selle kohtule suutma ära tõestada. Kergekäeliselt selliseid lubasid ei väljastata.