Politsei


Küsimus: Kas 0,42mg/l alc näidu puhumise eest 790 eurot ja 3 kuud lubadeta ei ole mitte liialt range karistus?12.12.2014

Tere,
Kui autojuht juhtis sõidukit ja temal tuvastati väljahingatavas hingeõhus 0,42mg/l alc. Tegemist oli niisiis jääknähtudega. Väärteoasjas määrati otsusega 760 eur (190 trahviühkut) rahatrahvi ning lisaks lisakaristusena juhtimisõiguse äravõtmine 3 kuuks. Kas see pole liiga karm olukorras kus juht puhtsüdamlikult kahetseb toimunut, raskendavad asjaolud puuduvad, varasemalt vastavat juhust pole esinenud (esimene kord).
Kõigele lisaks sai juht kohtuvälise menetleja otsuse kätte postkastist 2 kuud hiljem (peale selle koostamist) ja seda juba kohtutäituri dokumentidega koos, kõik kaebamise tähtajad on möödas.
Kuidas taastub selline juhtimisõigus (3 kuune j.õ äravõtmise karistus), mida juht peab tegema enda juhtimisõiguse tagasisaamiseks?

Kõike paremat

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Ma ei saa anda hinnangut teile määratud karistusele, kuid mootorsõiduki juhtimine lubatud alkoholi piirmäära ületades on raske liiklusrikkumine ja karistused sellise rikkumise eest on karmid.

Liiklusseaduse § 24 lg 2 on mootorsõiduki juhtimise eest isiku poolt, kelle ühes liitris väljahingatavas õhus on avastatud alkoholisisaldus 0,25–0,74 milligrammi võidakse karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut, arestiga või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni kaheteistkümne kuuni. Lisaks vastavalt LS § 224 lg 3 p 1 on kohtuväline menetleja võib kohaldada lisakaristusena sõiduki juhtimisõiguse äravõtmist kolmest kuust kuni üheksa kuuni, kui isikut ei ole varem käesolevas paragrahvis sätestatud süüteo eest karistatud.

Väärteoprotokolli menetlusalusele isikule üleandmisel märgib väärteoprotokolli allkirjastanud kohtuväline menetleja (politseiametnik) väärteootsuse kättesaamise kuupäeva ja selgitab otsuse kättesaamise koha ja viisi. Reeglina peab menetlusalune isik ise tulema väärteootsuse järgi politsei jaoskonda ning postiga seda eraldi ei saadeta.

Väärteotrahvid tuleb tasuda tähtajaks, milleks on väärteootsusel märgitud tasumise tähtaeg (üldjuhul otsuse tegemisest 15 päeva jooksul). Tähtajaks tasumata väärteotrahvid saadab infosüsteem automaatselt ilma lisahoiatuseta kohtutäiturile sundtäitmiseks. Väärteotrahvi sundtäitmisele pööramise korral alustab kohtutäitur täitemenetlust vastavalt täitemenetluse seadusele.

Juhtimisõiguse taastamisest võite lugeda Liiklusseaduse § 129 - https://www.riigiteataja.ee/akt/117032011021?leiaKehtiv
Juhiloa kehtivuse võite kontrollida siit: https://eteenindus.mnt.ee/paringud/juhiloaKehtivus