Politsei


Küsimus: Kas pank võib mult küsida isikut tõendavat dokumenti, kui aitasin eakat sugulast pangakaardi vahetustoimingul?25.11.2014

Tere! Aitasin eakal sugulasel ajada pangas asju (uue pangakaardi tellimine, kuna vana oli kulunud). Pangatöötaja küsis ka minu isikut tõendavat dokumenti, kuigi endaga seotud asju ma ei ajanud, vaid aitasin sugulasel taotleda uut pangakaarti. Kas on tavaline, et pangatöötaja küsib ka kaasasoleva isiku dokumenti, kuigi ta otseselt seotud pole asjaajamisse?
Tänan!

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Vastavat küsimust on ehk parem küsida pangalt otse, tegemist võib olla nende sisekorras oleva soovituse või reegliga.

Küll aga on selge see, et kuna te antud juhul ei olnud isiku seaduslik esindaja/eestkostja, siis oleks võinud pank ka keelduda sellest, et te juures viibite. Nemad töötlevad isikuandmeid ja peavad klienti kaitsma. Olgugi, et sisenesite koos panka. Teiseks peavad nad veenduma, et isik, kes pangaga lepingut sõlmib, on oma otsustes vaba. Küllalt on juhtumeid, kus vanemaid inimesi, puudega inimesi kasutatakse ära (lastakse nende nimele võtta kohustusi, laene, krediitkaarte) seega võib olla kasu kaasasolija tuvastamisest.