Politsei


Küsimus: Kas seadusega on sätestatud aeg, mille jooksul peab olema liikluseeskirjade rikkumine menetletud?20.11.2014

Tere
Kas Eesti seadusandluses on sätestatud, mis ajavahemikul saab Eesti Liikluspolitsei esitada trahvi või alustada menetlusega väärteo suhtes (liikluseeskirjade rikkumine)? Antud juhul toon näiteks kiiruse üleatmise, mis fikseeriti märtsis - "Teate kiiruseületamise kohta" sai isik kätte alles täna ehk siis novembris. Kas on ette nähtud teatud aeg antud eeskirjade rikkumise menetlemiseks?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Menetlustähtajad pole seotud mitte niivõrd seaduse, vaid süüteo liigiga.

Väärtegusid, milleks on suurem enamus liiklusseaduses määratletud rikkumistest, võib menetleda kuni kaks aastat pärast sündmuse toimumist. Selle alla kuuluvad ka kõik kiiruse ületamised. Seadusega pole kindlaks määratud seda, mis ajaks peavad olema esimesed toimingud tehtud, kuid erinevate juhiste järgi püütakse neid teha esimesel võimalusel. Kahe aasta ja ühe päeva pärast on juhtum aegunud ning rohkem toiminguid teha ei saa.

7 kuud tagasi toimunud kiiruseületamise menetlemine ei ole küll seadusevastane, kui kõik toona tehtud toimingud on fikseeritud ja tõendid olemas, kuid kahetsusväärselt pika ootamisajaga sellegipoolest.