Politsei


Küsimus: Kas liikluspolitsei võib nüüd kasutada varjatud kiiruse mõõtmist?20.11.2014

Kas politsei võib kiiruse mõõtmiseks end varjata ja dokumentide kontrolliks ja trahvikviitungi väljakirjutamiseks kutsuda eraautosse, s.t. mitte politsei-märgistusega autosse.
Sellisesse autosse sisenemine tekitab kõhedust, et kas on ikka ametlik asi, või on libapolitseinikega tegemist.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Mitte politsei alarmsõidukite värvides olevate sõidukitega on liiklusjärelvalve tegemine lubatud. Reeglina kannavad politseinikud seda tehes siiski politseivormi. Kui tekib kahtlus, kas isikud on ikkagi politseiametnikud, on teil õigus nõuda näha nende ametitõendeid ning kirjutada üles sealsed numbrid. Kui jätkuvalt on kahtlus, võite helistada 6123000 ja küsida, kas antud ametnikud on politseinikud, kes teostavad riikliku järelvalvet.

Nende autosse minek kiirendab menetlemise protsessi, kuna nad saavad kasutada andmebaase ning piisavat valgust dokumentide kontrollimiseks ja täitmiseks.

Kui isik keeldub autost väljumast, siis oleneb kõik juba asjaoludest. Lõpliku otsuse teeb menetleja. Näiteks kui isikul on olemas kõik dokumendid ning on olemas piisav valgus, et isik isikut tõendavate dokumentide alusel kohapeal läbi avatud akna tuvastada, võidakse sellega nõustuda. Politseinik võib teha ettepaneku, et koos sõidetakse jaoskonda menetlustoimingute läbiviimiseks. Politseinik võib väljastada ka kutse menetluse läbiviimiseks hoopis mõnel muul päeval.