Politsei


Küsimus: Kuhu saata kahetsuskiri ja kas see muudab karistust, kui ma alaealisena jäin vahele alkoholi tarbimisega?20.11.2014

Ma olen 17-aastane. Ma olen varem jäänud suitsetamisega vahele ja nüüd jäin alkoholi tarbimisega. Kui ma saadan kahetsuskirja, kas see muudab mu trahvi suurust?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Siin on mitu aspekti:
1) alkoholi joomise ja suitsetamise eest määratakse karistusi erinevate seaduste alusel. Ühe seaduse rikkumise eest saadud karistuse tõttu ei saa suurendada teise seaduse järgi toime pandud rikkumise eest määratavat karistust. Ka ei mõjuta sama seaduse erineva paragrahvi rikkumised üksteist. See on sama nagu asjaolu, et õpetaja ei saa panna matemaatikas hinnet 2, sest õpilane sai juba bioloogias hinde 2. Või et õpetaja ei saa panna õpilasele hinnet 2 korrutustabeliülesande eest ainult sellepärast, et ta eelmise jagamisülesande juba sai hindeks 2.

2) Kahetsust võib alati väljendada. Soovitav on teha seda juba siis, kui trahvi koostatakse. Selle võib ka paberil esitada, kuid see ei tähenda automaatselt, et menetleja seetõttu trahvi vähendaks. Trahvisumma otsustamisel on kahetsuse väljendamine sellest vaid üks osa.

3) Alkoholi tarbimise eest on võimalik saada minimaalselt 12 eurot ja maksimaalselt 40 eurot trahvi. Enamasti jääb esmakordsel rikkumisel määratud trahvi suurus esimese kolmandiku sisse trahvi maksimaalsest väärtusest. Kui see välja arvutada, siis on kahjuks trahvivahemik, mille vahel menetleja otsustab, tegelikult väga väike. Trahvisummad on täisarvud, iga järgnev on 4 euro võrra suurem. Seega 12, 16, 20, 24 eurot oleksid kõige tõenäolisemad trahvisuurused.

Kui sa politseinike juuresolekul oma rikkumist ei õigustanud ja käitusid selliselt, et nad said aru, et kahetsed tegu, siis minu arvates ei ole sellel kahtsuskirjal väga suurt mõtet, aga see on ikkagi sinu enda otsustada. See kiri tuleks esitada enne 15 päeva möödumist pärast rikkumist, hiljem tehakse juba otsus ära.