Politsei


Küsimus: Kas Eestis tohib koguda ja kasutada ajalooliste relvade toimivaid koopiaid?27.11.2014

Välismaal on ajalooliste relvade toimivate koopiate kogumine ja kasutamine üsna levinud. Üks selliseid ajalooliste relvade koopiate tootjaid on näiteks Pedersoli http://www.davide-pedersoli.com . Uurin, millised on võimalused samaks harrastuseks Eestis.
Soov soetada omale enne 1870. aastat valmistatud relva koopiat. Näiteks 17. sajandi tahilukuga rootsi musketi või 18. sajandi ränilukuga Brown Bess musketi koopia. Tegemist on eestlaetavate musketite koopiatega, millest on võimalik tulistada tollele ajale vastavat laskemoona (tinakuul ja must püssirohi). Küll ei ole sellest võimalik tulistada relvaseaduse §-des 19 ja 20 nimetatud laskemoona.
Küsimus, kas saan õigest aru, et relvaseaduse §2 lõige kaks kohaselt on sellise ajaloolise relva koopia omamine tsiviilkäibes piiranguteta lubatav?
Vastavalt relvaseadusele on püssirohu omamine lubatud ainult relvaloa alusel. Kuulide omamine vastavalt relvaseadusele piirangute alla ei kuulu.
Küsimus, kui nüüd soovin eelmainitud relvaga lasketiirus lasta, kas see on lubatud juhul, kui lasketiirupidaja annab mulle selleks vajaliku püssirohu?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Tulirelvade kollektsioneerimist reguleerib Relvaseaduse 4. peatükk, see on § 25 - § 27.
Teie küsimusele vastamiseks tuleb esmalt selgeks teha mis on tulirelv, sellele saame vastuse RelvS § 11 p 1. Kuna tinakuul on lendkeha ja selle suunatud väljalaskmiseks kasutatakse püssirohtu siis on Teie poolt viidatud relv tulirelv ja selle omamiseks on vajalik relvaluba.
Kuna antud relva omamiseks on vajalik relvaluba siis võite endale ka püssirohtu soetada sama loa alusel ja lasketiirus laskmisel võite omada ka enda moona.

§ 11. Relvade liigitamine

Relvad liigitatakse järgmiselt:
1) tulirelv – relv, mis on ette nähtud objekti tabamiseks või kahjustamiseks lendkehaga, mille suunatud väljalaskmiseks kasutatakse püssirohtu;