Politsei


Küsimus: Mis on vastavalt korrakaitseseadusele tagajärg kui restoran rikub korduvalt maksimaalse müra piiranguid?17.11.2014

Tere!
Mis on vastavalt korrakaitseseadusele tagajärg kui restoran rikub (k.a. korduvalt) maksimaalse müra piiranguid?
Tänan!

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Avaliku korra rikkumine eeldab konkreetse füüsilise isiku olemasolu, karistusõiguslikust aspektist on välistatud KarS § 262 (avaliku korra rikkumine) kohaldamine juriidilisele isikule, antud juhul viidate restoranile mitte konkreetsele füüsilisele isikule.

Politseil puudub pädevus mõõta müra taset. Müra normtasemed ja müra mõõtmise meetmed on kehtestatud RTerS § 8 lg 2 p 17 alusel sotsiaalministri 04.03.2002 määrusega nr 42 „Müra normtasemed elu- ja puhkealal, elamutes ning ühiskasutusega hoonetes ja mürataseme mõõtmise meetodid”. RTerS seaduse § 15 kohaselt teostab tervisekaitse riiklikku järelevalvet rahvatervise seaduses ja selle alusel kehtestatud õigusaktides ettenähtud nõuete täitmise üle Terviseamet.

Politsei saab lõpetada hetkelise rahu rikkumise, paluda muusika mängimine lõpetada või vaiksemaks keerata.

Juhul, kui füüsiline isik rikub avaliku korda sh kui on tekitatud teist isikut oluliselt häirivat müra (KorS §56 lg 1), siis saab rikkujale teha ettekirjutuse, määrata rahatrahvi kuni 400 eurot või määrata aresti.

KorS - https://www.riigiteataja.ee/akt/112072014084?leiaKehtiv
KarS - https://www.riigiteataja.ee/akt/184411?leiaKehtiv
RTerS - https://www.riigiteataja.ee/akt/115032011017?leiaKehtiv