Politsei


Küsimus: Kas uurija võib kodaniku välja kutsuda selgitusi andma ka siis, kui ei ole menetlust algatatud, väärtegu toimunud?30.10.2014

Kas uurija/menetleja võib kodaniku välja kutsuda ütlusi/selgitusi andma ka siis, kui ei ole menetlust algatatud, kuritegu/väärtegu toimunud? Ja kui kutsutav keeldub ikkagi kohale ilmumast, kas siis kohaldatakse sundtoomist?
Kui saadetakse kirjalik kutse, kas siis on seal kirjas ka paragrahvid või põhjendused, miks välja kutsutakse?
Kui kutsutav on nt kuskil välisriigis ja uurija välja kutsub, kas siis tuleb kohe Eestisse tulla või saab uurijaga kokku leppida sobiva aja hilisemaks, kui kutsutav on Eestis tagasi?
Tänan!

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Jah, võib küll, seda siis politsei- ja piirivalve seadusest tulenevalt näiteks ohutõrjelise vestluse läbiviimiseks. Selle käigus politsei püüab kas saada rohkem infot eesootavate sündmuste kohta või selgitada inimesele seadust, kui on märke selle kohta, et ta võib selle vastu lähiajal eksida. Kuna tegemist ei ole süüteomenetlusega, siis kriminaalmenetluse seadustiku sätted siin ei kehti ja tavaliselt jõutakse omavahelisele kokkuleppele, milline aeg ja koht on selleks vestluseks sobivaim. Kui isik kohale ei ilmu, kuid informatsioon, mida politsei temalt sooviks teada, on olulise väärtusega, siis politsei tõenäoliselt läheb ise inimese juurde või kui inimesele sooviti midagi selgitada, on seda võimalik teha ka muid teid pidi (näiteks e-kiri).

Kirjalikul kutsel on olemas paragrahv, millega seoses ülekuulamine toimub. Juhtunu kohta tavaliselt pikemat selgitus ei ole välja toodud. küll aga on selgelt kirjas, kas isik on tunnistaja või kahtlustatav/menetlusalune isik.

Kutsel oleva aja saab läbi rääkida. Koos uurijaga on võimalik leida mõlemale sobiv aeg, kuid seda tuleb kindlasti teha enne kutsel märgitud päeva.