Politsei


Küsimus: Kuhu pean pöörduma, kui minu telefoni numbriga on pandud tutvumisportaali kuulutus?30.10.2014

Tere! Mul on selline mure, et keegi on minu nimel pannud tutvusliini portaali tutvumiskuulutuse ja pannud minu telefoninumbri sinna. Mulle helistatakse selle kuulutuse peale, mida pole ma ise pannud. Kuidas kindlaks teha, kes selle pani? Seal lehel ei ole kirjas, kes seda lehte haldab ja kuidas saada kontakti selle lehe haldajatega. Minu numbri saamiseks peavad inimesed helistama mingil numbril ja ütlema selle koodi, mis seal kuulutuse juures on. Kas peaksin lihtsalt ootama, et kord see kuulutus aegub ja seega ei saagi midagi teha? Aga keegi ei garanteeri, et see inimene uuesti seda jälle ei tee. Sooviksin selle kuulutuse eemaldamist ja selle inimese kontakti, kes minu andmeid kuritarvitas. Sooviksin teda teavitada sellest, et selline käitumine ei ole aktsepteeritav ja kui ta seda kordab, siis võtan juriidilisel tasandil enda kaitsmiseks midagi ette. Tekst minu kohta seal tutvumiskuulutuses on vaga alandav. See on taotluslik alandamine kellegi poolt, kes tahab mulle halba, tahaksin ära hoida seda, et midagi sarnast ta ei kordaks.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Esiteks tegite väga õigesti, et tutvumisportaaliga ühendust võtsite. Teil on õigus nõuda enda andmete eemaldamist isikuandmete kaitse seadusest tulenevalt.

Teiseks, selleks, et teada saada, kes selle taga on, tuleks teil pöörduda kohtusse. Kohus saab välja nõuda andmed isiku kohta, kes kuulutuse üle pani. Kohtusse pöördumise põhjus oleks siis antud juhul solvamine, avalduse saate teha võlaõigusseaduse § 1046 alusel.

Kolmandaks, kahjuks ei välista selle juhtumiga tegelemine, et enam keegi sellist inetut nalja ei tee. Kui teeb, tuleb sellega tegelema hakata.