Politsei


Küsimus: Mida teha, kui läksin maale elama ja mul käiakse salaja majas sees - väga ebakindel on ja kardan?16.10.2014

Ligi neli aastat tagasi tulin maale elama. Olen pensionär ja põhiliselt elan üksinda, abikaasa käib korra kuus kuna töötab Soomes. Peaaegu kohe algusest peale hakkas keegi võõras või võõrad minu majas sees käima, üritati käia jälgi jätmata, kuid loomulikult ma midagi märkasin, oli asjades soritud, eriline lemmiktegevus oli vannitoas pesemine, kohvi keetmine ka külmkapi revideerimise juhtumeid oli. Siis käisid ahjus mingid kahtlased paugud, kahjuks taipasin alles palju aega hiljem, millega võis tegu olla. Arvuti ja telefon jäävad minu äraolekul koju, on kindlaid tõendeid, et minu infovahendite privaatsust on rängalt rikutud. Vähemalt kaks imelikku raha kadumise juhtumit oli, minu lahkudes jäi kass tuppa, õhtul tagasi tulles oli loomake õues, teinekord jälle vastupidi. Kõige hirmutavam on see, et minu joogi või söögi sisse on mitmeid kordi sokutatud mingit uimastavat ainet, kord nii palju, et pulss aeglustus ja helistasin arsti nõuande telefonile, soovitas minna vereproovi andma, ma ei olnud võimeline liikumagi, pärast seda on õudne tunne, närvilisus, süda paha. Olgu lisatud, ma ei suitseta, praktiliselt alkoholivaba, ei tarvita ühtegi rohtu. Mis peaks ette võtma, et tulemusi oleks, ma ei julge sellisesse kohta näiteks lapselapsigi kutsuda.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Esiteks, soovitan Teil majal lukud ära vahetada. See lihtsalt takistaks võõraid ja kui nad nüüd luku murravad, oleks asi selge.

Teiseks, võite selle infoga pöörduda piirkonna konstaabli poole. Tema on suurema tõenäosusega teadlik, kas seal kandis on näiteks inimesi, kel pole korralikku kodu või kedagi, kes oli seotud selle maja eelmise omanikuga (ehk jagati võtmeid sugulastele-tuttavatele).

Kolmandaks, arvutilt võib alati juhtme/aku tagant ära võtta ning loomulikult tuleb kasutada paroole sinna sisse pääsemiseks. Kuu lõpus võite teha ka telefoniarve väljavõtte, kust on näha, millistele numbritele on helistatud. Kui tõesti isik telefoni helistamiseks kasutab, annab see vihje, kes see isik võiks olla.