Politsei


Küsimus: Kas 16-aastane võib teises kohas elada, kui on vanemaga kokku lepitud?13.10.2014

Mu vanemad on omavahel kokku leppinud, et mina elan ema juures ja vend isa juures. Aga kui ema hakkas oma maja remontima, siis kolis ta ajutiselt isa juurde tagasi, kuigi mina olin vastu. Kooli lõpuni olin koos emaga isa juures ning kui kool läbi sai, läksin tööle. Poole suve pealt ma enam ei tahtnud seal olla ning rääkisin sellest emale, et lähen sõbranna juurde nii kauaks kuni ta sealt ära kolib. Kuid ta ei teinud seda ja kui mu poiss-sõber välismaalt tagasi tuli, kutsus ta mind enda juurde ja nüüd olen pikemat aega olnud tema juures.

Ema kolis ka isa juurest ära, aga mina leppisin emaga kokku, et elan poiss-sõbra juures ning hoian temaga ühendust. Nüüdsest käin koolis kaugemal ning nädalavahetustel olen poiss-sõbra juures ning saan emaga kokku, kus me räägime ja ta annab mulle raha, et saaksin koolis käia (ostab söögi ning tunneb huvi kuidas läheb).

Kui midagi mul vaja on, siis helistan talle ning vahete-vahel helistame ka niisama. Kuid nüüd on isal häda, et elan poisi juures mitte emaga koos.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Hea oleks, kui sellise otsusega oleks mõlemad vanemad nõus, kuid piisab ka ühe seadusliku vanema nõusolekust. 16-aastane on piisavalt vana, et enda eest otsuseid teha, kuid vähemalt üks lapsevanem peab olema kursis. Samas soovitan isaga ühendust hoida, et ta teaks, kus elad ja kuidas sul läheb, sest väga mitmes mõttes vastutavad lapsevanemad Sinu heaolu eest veel aastaid ja seda on raske teha, kui nad ei tea, kuidas sul läheb.