Politsei


Küsimus: Kuidas ennast kaitsta kui ostja laimab mind avalikult ja süüdistab katkise seadme müümises?08.10.2014

Tere!
Müüsin ühele inimesele seadme. Seade oli korralik, kirjas oli kõik vajalik info, mis tuleb kaasa, milline see on jne. Juures oli samuti mõned pildid. Ostja ainus küsimus oli: Kas seade töötab (ehk kas see on töökorras). Minu vastus oli see, et jah, see on töökorras seade.
Müüsin selle seadme inimesele maha. Ostja saatis ülejärgmisel päeval mulle info, et ma ei öelnud talle, mis riigist on see seade ostetud. Esiteks, kust ma oleksin pidanud teadma, et ma pean talle ütlema, et kust riigist ma selle seadme ostsin kui ostja ise ei küsinud.
Teine väide oli see, et kui tema selle kätte sai, oli see katki (kriimud, augud) ning mina olevat talle lubanud täiesti "uut" seadet.
Esiteks ma ei lubanud talle "uut" seadet. Seda polnud kirjas. Mul oli kirjas ,et seda seadet pole kasutatud(ainult natukene mustust on peal). Mina saatsin talle täiesti terve seadme aga tundub, et ostja on ise sellele seadmele kahju teinud ning väidab, et mina saatsin talle sellise seadme.
Ostja nõudis raha tagasi, aga mina keeldusin, kuna mina müüsin ostjale selle, mis oli internetis kirjas. Pildid olid juures. Valetanud pole selle seadme kohta. Seade on täiesti töökorras.
Nüüd ostja avalikult nimetab mind petiseks, kasutab minu nime ning ütleb kõigile internetis, et mina petsin teda ning nüüd lausa toimub minu mõnitamine ja alandamine. Minu nime on avalikult kahjustatud. Samuti läks ostja politseisse ning tegi avalduse, et mina müüsin talle katkise seadme (mida see polnud) ning mina olevat seda petnud, mitte öeldes kust riigist see seade on ostetud (mul isegi ei tulnud selle peale, et sellist infot tuleb öelda. Kui ostja oleks küsinud, siis oleksin ka vastanud aga ostja ütles, et tema tahab ainult töötavad seadet ning miski muu teda ei huvita).
Mida edasi teha?
1)Minu nime on avalikult kahjustatud. Mida ma nüüd teha saan? Ostja keeldub minu nime maha võtmast.
2)Ta tegi politseisse avalduse. Kuidas ma saan olla kursis sellega, mis seal avalduses kirjas on ning räägita politseiga otse, ennem kui asi jõuab kohtusse.

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

1) Kui leiate, et Teie nime kasutamisel on rikutud Teie õigusi, siis vastavalt isikuandmete kaitse seaduse § 22 on Teil õigus pöörduda Andmekaitse Inspektsiooni (www.aki.ee) või kohtu poole.

Vastavalt võlaõigusseaduse § 1046, kui on rikutud Teie isiklikke õigusi, s.h. kui keegi levitab Teie kohta laimavat või solvavat infot, siis on Teil samuti õigus pöörduda enda õiguste kaitseks kohtusse.

2) Kui isiku kohta on tehtud avaldus ja avalduses esitatu alusel on alustatud menetlus, siis politsei kindlasti võtab selle isikuga ühendust. Seega Teil ei ole põhjust muretseda, et asi jõuab kohtusse ilma Teie teadmiseta.