Politsei


Küsimus: Mida teha endise poisssõbraga, kes pressib välja ja laimab?24.09.2014

Tere.
Mida peaksin tegema inimesega, kes tahab tahtlikult minu nime mustata? Nimelt, on üks noormees, kellega olen suhelnud eelmise aasta keskpaigast. Nüüd, mõned kuud tagasi soovisin noormehega suhtlemise lõpetada, kuid tema hakkas mind individuaalselt solvama ja ähvardama, et rikub minu praeguse suhte ära jms. Nüüdseks on asjad läinud nii kaugele, et noormees nõuab tagasi raha, mille ta ise heast südamest mulle kandis, korduvalt (rohtude, hügieenitarvete ja arsti juures käimiseks). Tõendeid selle kohta ma ei mõelnudki tollel korral alles jätta). Meil ei ole mingit kokkulepet, et ta oleks mulle justkui võlgu andnud, või kajastuks see kusagilt sellisel moel, nagu ma oleks temalt selle välja petnud. Nüüd ta aga väidab nii. Ja räägib, mismoodi ta võib kõigile kuulutada, et ma olen vaimselt haige inimene, rikun teiste inimeste elusid, petan temalt raha välja. Lubas ka kusagile petturite lehele minu nime üles panna. Igale inimesele on tema maine oluline. Tean, et pole midagi halva tagamõttega teinud ja ei ole temalt raha välja petnud. Aga ta ähvardab ikkagi. Kui ma talle raha ära ei maksa, paneb minu nime internetti kõigile avalikult üles ja räägib kõigile, milline olen. Mida peaksin tegema? Kas mul üldse on midagi teha? Loodan kiirele vastusele: Lugupidamisega

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Antud juhul võib olla tegemist väljapressimisega, kuna isik, kes ähvardab avaldada häbistavaid andmeid nõuab andmete mitte avaldamise eest raha.
Võite teha politseile avalduse võimaliku väljapressimise kohta (juhised avalduse esitamiseks leiate siit: http://politsei.ee/et/teenused/politseile-avalduse-esitamine.dot ).
Kõigepealt aga soovitan rääkida selle isikuga ja hoiatada, et kui ta ei lõpeta sellisel viisil raha välja nõudmist, pöördute avaldusega politsei poole.
Kui isik leiab, et olete talle võlgu või olete teda petnud, mille tagajärjel saite ka teie varalist kasu, siis on ka temal õigus pöörduda õiguskaitseorganite poole (kohus või politsei), mitte aga lahendada olukorda omavolilise väljapressimisega.