Politsei


Küsimus: Kust läheb ahistamise piir - inimene teab, et ma ei soovi temaga enam suhelda, aga ikka helistab ja saadab sõnumeid?16.09.2014

Kuidas on võimalik, et inimene, kes pani toime eelmise aasta lõpus sissetungi minu eluruumi ja tekitas mulle füüsilist valu ja kehalisi kannatusi (fikseeritud perearsti poolt, psüühilisi traumasid ei ole kahjuks võimalik meie riigis kuidagi tõendada), omades eelnevalt kehtivat tingimisi karistust, käib ikka veel vabalt ringi ja terroriseerib mind? Ka soovin teada, kust maalt on ahistamise piir? (Inimene on informeeritud, et ma ei soovi temaga enam suhelda, aga ikka helistab ja saadab imelikke sõnumeid). Kas ja kuidas on karistatav teise inimese psüühika kahjustamine invaliidsusgrupi määramiseni (enne olin täiesti terve inimene). Ja veel üks väike asi: soovin teada, kuidas käituda, kui ollakse kohtusse antud, kas taotletud riigiabiline advokaat peab ise ühendust võtma või mis teha?
Tänan

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Teil on kõige õigem ise pöörduda kohtusse ja taotleda isiku suhtes lähenemiskeeldu, mis omakorda hõlmab ka suhtlemiskeeldu. Seal saate tuua välja ka kõik kannatused, mida isiku taoline käitumine teile põhjustab.

Miks on isik vabaduses, raske ilma muud informatsiooni teadmata. Kui te tema kohta tegite avalduse ja kriminaalmenetluse mittealustamise või lõpetamise teatist pole tulnud, siis isikule määrati karistus, mis ei pruukinud olla vabadusekaotuslik.

Tavaliselt võtab kaitsja teiega ise ühendust, kuid kui teile on tema nimi teada, võite ka ise seda teha. Kõik oleneb ka juhtumi raskusastmest - kas ja kui palju on vaja teiega suhelda enne istungit.