Politsei


Küsimus: Kas munitsipaalpolitseil on õigus siseneda korterisse või valdusesse?02.09.2014

Tallinnas asuvas 32 ruutmeetrises korteris on proua pidanud koeri ja kasse juba üle 15 aasta. Loomade väljaheited ja hingemattev hais, lisaks proua enda eluviis on viinud ümbruskaudsed elanikud ahastuse äärele. Kortermajas elav pensionär peab kodus teadmata arv koeri, keda välja ei viida ja kes oma rooja ja haukumisega on teised kortermaja elanikud meeleheitele viinud.

Kortermaja elanike mure on aga suur, sest roe imbub läbi betoonlae keldrisse ning tekitab hingematvat haisu. Koerad on vaktsineerimata, pidevalt kaklevad omavahel, hauguvad ja uluvad.
Kas MuPo võib Korrakaitseseaduse järgi siseneda valdaja nõusolekuta tema valdusse korrarikkumise kõrvaldamiseks?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Veterinaal- ja Toiduamet vastutab loomade heaolu eest ja neile tasuks sellest probleemist teada anda. Sel juhul saavad nad kohapeal kohe olukorda hinnata.

Avalduse võib teha ka munitsipaalpolitseile, kellel on seadusest tulenevalt kohustus jälgida, et inimesed täidaksid kasside ja koerte pidamise eeskirja.

Juhul kui isik ei ava ust, siis nimetatud organitel on korrakaitseorganite pädevus. Nemad otsustavad juba edasise lahenduse. Jah, kui muud moodi ei saa, tuleb uks maha murda, kuid kindlasti kasutatakse eelnevalt muid väheminvasiivseid meetodeid samuti.