Politsei


Küsimus: Kas patrullpolitseinikke saab vastutusele võtta, kuna käitusid suitsiidimõtetega inimese suhtes üleolevalt?28.08.2014

Kas patrullpolitseinike käitumine oli õige, kui suitsiidimõtetega inimest hirmutati kaineriga (joove veidi alla 1 promilli) ja psühhiaatriahaiglaga? Lisaks sellele suhtuti temasse üleolevalt ja ründavalt lisades ohvrisse rohkem hirmu ja põhjustades talle moraalset kahju. Ohver ise oli hirmul ja üritas oma õiguste eest seista ega olnud agressiivne.

Ohvri poolt sugulasele saadetud sõnumi tõttu võis karta enesetappu, aga kuna ta seda ei teinud ja sellega teda otsivate patrullpolitseinike aega viitis ning politsei kahtlustas millegipärast lolli nalja, siis suhtutigi temasse üleolevalt ja vaimselt agressiivselt.
Kas patrullpolitseinikke saab sellistel juhtudel vastutusele võtta?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kui te leiate, et patrullpolitseinikud rikkusid õigusi ja käitusid sobimatult, siis on teil ja eelkõige sellel inimesel, kellega selliselt käituti, õigus teha sisekontrollile avaldus. Saate selle esitada sisekontroll@politsei.ee. Kui leitakse, et patrullpolitseinikud ei käitunud väärikalt, siis on võimalik määrata distsiplinaarkaristus.

Juhtumite korral, kus joobes inimene on lubanud end ära tappa, peab politseinik välja selgitama selle, kas isik vajab kiireloomulist abi psühhiaatriahaiglast, kas tema joobes olek võib olla ohtlik talle endale ning kas see võib panna teda uuesti samamoodi käituma või oli tõepoolest tegemist joobes peaga tehtud rumala naljaga, mida ta ei kavatse mitte kunagi enam korrata. Selle info väljaselgitamiseks tuleb isikuga vestelda. Seega nad võisid tõesti rääkida psühhiaatriahaiglast ja kainestusmajast. Samas on tõesti parem, kui seda vestlust viib läbi läbirääkija, kes on harjunud taoliste teemadega tegelema. Patrullpolitseinikel ei pruugi olla nii palju vastavat kogemust.