Politsei


Küsimus: Kas jalakäijate ülekäigukoha ohutussaare ees peab olema sellest mööda suunav liiklusmärk?01.09.2014

Kas jalakäijate ülekäigukohas asulas asetseval ohutussaarel peab olema ka sellest mööda suunav liiklusmärk? 421. «Ümberpõike suund» kohustab ohutussaarest või muust takistusest ümber põikama märgil osutatud suunas.
Sõitsin Kohtla-Järvel pimedal ajal nii, et jäi märkamata ohutussaar, mis oli suunava liiklusmärgiga märgistamata kahe sõidusuuna vahel. Sõitsin sellest juhipoolsete ratastega üle ning sõiduauto on liiklemiseks kõlbmatu. Kas see liiklusmärk peaks kohustuslikuna seal olema? Kui jah, siis kas mul on võimalik sellest tulenevalt pöörduda kahjude hüvitamiseks linnavalitsuse poole?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Ohutussaare korral ei ole eraldi kohustust, et märk "Ümberpõike suund" peab seal kindlasti olemas olema. See oleneb suuresti ohutussaarest ja selle ehitusest. Liiklusseaduses on olemas sõiduki paiknemise kohustus seoses ohutussaarega: alati paremal pool ohtussaart.

Kas antud juhul on seal projekti järgi märk ette nähtud, saate teada omavalitsusest, sinna vastava päringu esitamisel. Kui tõepoolest on see märk seal ette nähtud ja seda pole paigaldatud, on teil õigus kahjude hüvitamiseks. Kui seda pole ette nähtud, saate selle ettepaneku teha ja võite ka kohtusse pöördude kahjude hüvitamiseks. Samas siinkohal tasuks uurida enne, kas ka teistel on selle ohutussaare märkamisega probleeme või oli see olukord tingitud siiski pimeda aja, valesti valitud sõidukiiruse ja enda väsimuse koostoimest.