Politsei


Küsimus: Milline on teistkordsel narkojoobes juhtimisega vahele jäämisel määravat karistus?22.08.2014

Kui mind on tabatud sõiduki juhtimiselt ja kahtlustatakse ka narkojoovet, siis kui suur ja milline võib olla selle eest määratav karistus? Täpsustuseks siis veel niipalju, et küsimus puudutab teistkordset patustamist, ehk siis oleks korrektne vist küsida, milline oleks teistkordsel narkojoobes juhtimisel määravat karistus? Tänades

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Karistuse määrab kas kohtuväline menetleja või kohus, arvestades konkreetse juhtumi asjaolusid. Kindlasti mõjutab karistuse määramist ka see, kas menetlusalusel isikul või kahtlusalusel on kehtivaid rikkumisi.

Kui olete juhtinud mootorsõidukit narkootilise ainete tarvitamise tagajärjel tekkinud joobeseisundis, siis vastavalt Karistusseadustiku § 424 alusel karistatakse Teid kas rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. Samuti võidakse lisakaristusena kohaldada sõiduki juhtimisõiguse äravõtmist (KarS § 50).

Kui juhil, kes on tarvitanud narkootilisi või psühhotroopseid aineid, joobeseisundit ei olnud tuvastatud, siis sellisel juhul on ta rikkunud Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse § 15’1, mille rikkumise eest on ettenähtud rahatrahv kuni 200 trahviühikut (800 eurot) või arest.