Politsei


Küsimus: Mis aja jooksul peab poevaras oma karistuse teada saama?22.08.2014

Mul on päris mitu küsimust. Loodan, et oskate vastata või öelda, kes oskaks allolevatele küsimustele vastata.

Kui on toimunud poevargus (olgu siinkohal öeldud, et see oli ka vargale esimene kord varastada) 78 euro ulatuses ja turvatöötajad varga tabavad, asjad konfiskeerivad ja varga politseile üle annavad, kes ta jaoskonda uurija juurde viivad, kes omakorda dokumendid vormistab ja need karistuse määramiseks prokurörole edastab, siis:

1) Kui pikk on prokuröril karistuse määramise/vastamise aeg? Ehk, et millal varas oma karistusest teada peaks saama?

2) Mis võib olla tõenäoline karistus vargale? Ja kas ta kantakse kohe ka karistusregistrisse kõigile näha? Millal tema karistus sellise kuritöö puhul aegub?

3) Kas poe ja turvaruumi videosalvestisi tohib avalikustada? Ja kui kaua neid videosalvestisi alles hoitakse?

Kuna mul endal igasugune varasem kokkupuude politseiga puudub, kuid nüüd on perekonnas selline juhtum aset leidnud, siis sellepärast ka nii palju küsimusi. Loodan, et saate mind neis küsimustes aidata. Aitäh!

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Midagi konkreetset on antud juhutumi suhtes raske öelda, sest kõik oleneb juhtunu täpsetest asjaoludest ja kohtunikust.

Prokuröril pole otseselt tähtaega, mis hetkel ta süüdistusakti peab koostama, kui uurija on toimiku talle edastanud. Kui tal on "laual" palju teisi juhtumeid, võib juhtuda, et ka lihtsamad asjad lükkuvad tulevikku. Paari kuuga võib küll arvestada.

Karistus varguse eest on karistusseadustiku § 199 lg 1 järgi (kui ei esinenud raskendavaid asjaolusid) rahaline karistus või kuni kolm aastat vangistust. Lõppsõna karistuse suuruse määramisel on kohtunukul, kes võtab arvesse mitmeid asju: esimene kord, isik kahetseb ja lubab rohkem mitte enam nii teha jne. Teie tekstist tulenevalt usun, et määratakse kas rahaline karistus või tingimisi vangistus.

Kohe, kui otsuse edasikaebamise tähtaeg on ületatud, muutub karistus kehtivaks ning kantakse karistusregistrisse. Rohkem infot leiate siit: http://www.rik.ee/et/karistusregister . Need andmed kustuvad registrist kolme aasta pärast (va juhul, kui määratakse reaalne vangistus, sel juhul kustuvad andmed 5a pärast).

Turvaruumi videosid ei avalikustata, need lisatakse toimiku juurde. Isikuandmete kaitse seadusest tulenevalt on teil õigus nõuda sellise video eemaldamist, kui keegi peaks selle avalikku internetti üles laadima.