Politsei


Küsimus: Mida teha, kui laps kardab enda vanuste poiste käest tappa saada ja ei taha kooli minna?22.08.2014

Minu 14 a. laps ei julge terve koolivaheaeg kodust välja minna, kuna kardab peksa saada. Teda on korduvalt ähvardatud ja hirmutatud. Nüüd algab kool ja ta ei julge kooligi minna. Loodab koolivahetuse peale. Kui ta peaks päriselt peksa saama, mida võetakse ette peksjatega? Kuidas ta saab tõestada, et just need lapsed teda peksid? Laps ise arvab, et politsei ainult noomiks neid ja teeks märkuse. Mida saaks või peaks ette võtma, et seda ära hoida? Kui minna kooli või politseisse rääkima, siis lapse arvates muutuks asi veel hullemaks ja teda hakatakse narrima ja mõnitama kui sellest teada saadakse.
Samas pean ise ka tööle minema ja ei saa kogu aeg valvata ja koolis vastas käia. Suvel oligi ta kodust eemal kas venna, õe või vanaisa juures.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Ma arvan, et siin võiks juba ennetavalt sekkuda. Kuna kirjast ei ole näha, mis piirkonnas Teie laps õpib, ei saa ka konkreetset infot anda, kuid oleks oluline minna koooli ja rääkida kooli sotsiaalpedagoogiga, kes saab olla valmis selleks, et antud klassis võib ette tulla kiusamist ja mõelda välja mingi konkreetse tegevusplaani. See võib näiteks sisaldada noorsoopolitsei loengut kiusamise teemal, võib-olla kokkulepet kooli psühholoogiga Teie lapse või ka klassi jaoks jne. Kui kohe asja võtta tõsiselt, ei saa see hullemaks minna.

Teie laps ei pea muretsema selle pärast, kuidas politsei tõendab seda, kes teda täpselt ründasid. Kui ta tunneb hirmu ja talle on klassikaaslaste poolt selgelt öeldud, et nad kavatsevad talle peksa anda, siis selle kohta võite kindlasti teha avalduse. Ähvardamine on karistatav. Kui keegi teda juba lõi, siis samuti tuleks avaldus teha. Andestada pole enam mõtet, kui laps on juba terve suve hirmus elanud.

Kui Te kujutate ette, et teie laps on nagu müür, mida kiusajad haamritega vaikselt kogu aeg toksivad, siis jah võib tunduda, et miks iga toksimise peale reageerida, kuid Te ei tea kunagi tegelikult seda, millal on nii öelda viimane löök, mille all müür kokku kukub. Selle ülesehitamine võtab kindlasti rohkem aega, kui praegused tegevused. Kui jääte hätta, andke mulle täpsemalt teada, millises piirkonnas elate ja proovin Teid aidata.