Politsei


Küsimus: Kui mind kutsutakse ülekuulamisele kahtlustatavana, siis mitu tundi võib menetleja ülekuulamist teostada?14.08.2014

Tere!
Kui mind kutsutakse ülekuulamisele kahtlustatavana, siis mitu tundi võib menetleja maksimaalselt ülekuulamist teostada? Kas uurija võib uurimisasutusse kutsuda ka näiteks selliseks kellaajaks, kui ametlik tööaeg (kl 17:00) on juba läbi või kutsutakse ikka ametlikuks tööajaks? Kas ülekuulamise ajal peab kindlasti oma telefoni välja lülitama?
Kas advokaat peab tingimata olema ülekuulamisel või kui kahtlusalune ei soovi, saab ka ilma selleta hakkama? Kui mulle menetleja ei meeldi, kas võin soovi avaldada, et lasta mõnel teisel sama pädeval uurijal end üle kuulata?
Tänan!

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Ilma vahistamismääruseta võib kahtlustatavat kokku kinni pidada kuni 48 tundi ja vajadusel kuulata teda selle aja jooksul üle korduvalt. Ülekuulamise nagu kõigi menetlustoimingute läbiviimisel tuleb lähtuda üldisest põhimõttest, et menetlusosalist ei tohi piinata ega muul viisil julmalt või ebainimlikult kohelda, tema au teotada ega inimväärikust alandada. Ehk siis vajadusel tuleb anda juua, süüa, võimaldada WC-d ja puhkust.

Uurimisasutusse kutsumise n-ö lubatud kellaaegu seadus ei sätesta. Seega on õigus kutsuda ka tööväliseks ajaks. Kui isikule kutses märgitud aeg ei sobi, peab ta uurijat sellest ning mittesobivuse põhjustest teavitama.

Kui uurija annab korralduse telefon välja lülitada ja toob selleks ka selged põhjendused, siis kahtlustatav on kohustatud alluma uurija korraldustele. Mobiiltelefoni väljalülitamise korralduse andmine on seaduslik, kuna täidab uurimistoimingu tõrgeteta läbiviimise eesmärki.

Teatud juhtudel on kaitsja osalemine ülekuulamisel (tema osavõtt tervest kriminaalmenetlusest) igal juhul kohustuslik – olenemata sellest, mida kahtlustatav ise asjast arvab. Neid kohustuslikke juhtumeid on üsna mitu ja need on loetletud KrMS § 45 lg-s 2. Kui on tegemist selle paragrahvi alla mineva juhuga, ei ole uurijal muud võimalust, kui advokaat kaasata.

Väljavõte seadusest § 45:
(2) Kaitsja osavõtt kogu kriminaalmenetlusest on kohustuslik, kui:
1) isik on pannud kuriteo või õigusvastase teo toime alaealisena;
2) isik ei ole oma psüühilise või füüsilise puude tõttu suuteline ise end kaitsma või kui kaitsmine on selle tõttu raskendatud;
3) isikut kahtlustatakse või süüdistatakse kuriteos, mille eest võib mõista eluaegse vangistuse;
4) isiku huvid on vastuolus teise isiku huvidega, kellel on kaitsja;
5) isik on viibinud vahi all vähemalt kuus kuud;
6) kriminaalasja menetletakse kiirmenetluses.

(3) Kaitsja osavõtt kohtueelsest menetlusest on kohustuslik alates kriminaaltoimiku tutvustamisest käesoleva seadustiku § 223 lõikes 3 sätestatud korras.

(4) Kaitsja osavõtt kohtumenetlusest on kohustuslik, välja arvatud juhul, kui süüdistatav ei soovi kaitsjat, ta on kohtu hinnangul võimeline enda huve ise esindama ning soovib loobuda kaitsja osalemisest:
1) teise astme kuriteo kohtulikul arutamisel kokkuleppemenetluses;
2) kohtuotsuse kuulutamisel lihtmenetluses;
3) lühimenetluses kohtusse saadetud kriminaalasja menetluses, kui süüdistatav vastab käesoleva seadusega lepingulisele kaitsjale kehtestatud nõuetele ning esitab kohtule kirjaliku põhistatud taotluse lubada kaitsta end ise.

Seadus ei sätesta isiku õigust nõuda enda ülekuulamist temale meeldiva uurija poolt või uurija väljavahetamist lihtsalt sel põhjusel, et ta menetlusosalisele ei meeldi. Uurija taandamiseks saab prokuratuurile esitada avalduse, kui esinevad seaduses sätestatud taandamise alused (nt menetlus on seotud uurija enda või tema lähedasega või ta ei ole muul põhjusel selles asjas erapooletu). Taandamistaotluse lahendab prokuratuur 3 päeva jooksul.

Kokkuvõttes palju informatsiooni, mida läbi töötada. Kui leiate, et uurija on menetlustoimingu tegemisel rikkunud menetlustoimingu nõuded (nt kohelnud Teid ebainimlikult), mis on kaasa toonud Teie õiguste rikkumise, on Teil KrMS § 228 lg 1 alusel õigus esitada sellekohane kaebus prokuratuurile.