Politsei


Küsimus: Kas võõras võib ilma minu loata minu kodus vestelda minu alaealise lapsega ning lindistada seda vestlust?14.08.2014

Tere,
Kas võõral täiskasvanud inimesel on õigus ilma minu loata tulla minu koju, vestelda minult luba küsimata minu alaealise lapsega ning lindistada seda vestlust?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Lihtne oleks vastata ei, ei ja ei, kuid kahjuks ei tea ma täpsemaid asjaolusid, mis võivad neid vastuseid ka muuta.

Kui teid ei olnud kohapeal ütlemas, et te ei luba isikut oma majja ja laps ise ta sisse kutsus, pole rikkumist toimunud. Kui ta läks sinna hoolimata lapse keelust, on teine asi.

Kui lastega on mure, siis üldine hea tava näeb ette, et lapsevanemad räägivad asjad omavahel selgeks ja hiljem siis kumbki lapsevanem juba enda lapsega. Samas ei ole olemas seadust, mis keelaks täiskasvanud isikul võõra lapsega vestlemise.

Lindistamise kohta oleks võinud isik luba küsida teilt, kui lapse seaduslikult esindajalt, kuid kui laps andis ise nõusoleku, et tema poolest on see okei, siis teie lapsevanemana võite selle isikuga ühendust võtta ja öelda, et ei anna luba selle vestluse avalikustamiseks.

Samas, kuna kogu eelnev jutt on oletus, siis lihtsam on see, kui te kirjutate mulle juhtunust pikemalt maarja.punak@politsei.ee ja ma saan anda teile ka konkreetsema vastuse.