Politsei


Küsimus: Mida teha ahistava treeneriga, kes helistab ja saadab lapsele SMS-e?15.07.2014

Mu tuttaval on mure treeneriga. Nimelt helistab ta pidevalt mu tuttava lapsele, kes õpib 6. klassis, sügisest 7. klassis. Varem käis ta laps tema juures trennis, aga tuttav otsis seejärel uue treeneri, kuna laps ei soovinud sellise juures enam käia. Treener pidevalt saadab sms-e ja helistab. Tema laps pole ainuke - selle treeneri kohta on ka varem kaebusi tulnud, tuttava jutu järgi, et on teisigi lapsi telefonikõnedega ja sms-dega tülitanud palju. Kas on on võimalik see inimene vastutusele võtta kui avaldus esitada? Mis karistused on sellisel juhul võimalikud treenerile, kes igapäevases töös töötab lastega?
Suur tänu!

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Kõik oleneb tülitamise sisust. Siin on 2 võimalust:

1. Halvem variant. Isik saadab alla 14-aastastele sõnumeid sisuga, millest nähtub, et tema huvi on seksuaalne (näiteks kutsub kohtama), siis on tegemist politsei asjaga. Selle kohta tuleks teha avaldus, taoline ettepanek alla 14-aastasele on kuritegu. Isik saab karistada (rahaline karistus või vangistus), suure tõenäosusega kaotab töö ja uuesti lastega seotud erialadele tööle saamine sõltub juba sellest, mis kohtuotsuses on kirjas ja mida tööandaja otsustab. Igal juhul tuttava last ta enam ei tüüta.
2. Parem variant. Treener on lihtsalt sõbralik ja soovib oma endiste õpilastega sidet hoida (või neid trenni tagasi meelitada). Kui isik lapsest aru ei saa, et ta ei taha suhelda, võiks seda öelda lapsevanem. Kui ka sellest ei ole abi, blokeerige isiku telefoni number ja meil-facebook ära. Kui ta ikka üritab, on õigus pöörduda kohtusse. Kuigi, sel juhul ma kahtlustan, et oleks juba aeg esimest varianti kasutada, sest see huvi laste vastu oleks sel juhul juba ebamõistlik.