Politsei


Küsimus: Milline on karistus mootorattaga sõitmisel ilma A kategooria lubadeta, kui B ja C kategooria on olemas?15.07.2014

Tere.
Olen 24-aastane noormees ja jäin hiljuti vahele mootoratta juhtimisega ilma vastava kategooria juhtimisõiguseta. Milline võiks olla umbkaudselt esmane karistus selle eest? Olemas on B ja C kategooria juhtimisõigus. Tean, et maksimaalne karistus on 100 trahviühikut või 15 päeva aresti. Äkki mingi võimalus seda karistust leevendada. Poleks muidu vajadust sõita olnud, aga oli vaja toimetada masin remonti ja kuna ta kaalub üle kahesaja kilo lihtsalt ei jaksanud muudmoodi masinat transportida ja võtsin riski sõita. Tean, et see pole õigustus teoks. Varasemad karistused liikluses puuduvad. Mainin ka ära, et peres kasvab 3-kuune laps.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Selline vastamine on puhas ennustamine, kuna tegelikult on menetlejal, kes teile trahvi määrab, palju rohkem teada (isiku käitumine kinnipidamisel, esmased ütlused jne). Statistiliselt võttes on liiklusrikkumiste eest määratavad karistused üsna suured. Võiks arvestada umbes 1/3 maksimumist, seega nii 100-120 eurot. Esimese rikkumise korral arestipäeva kohtusse küsima ei minda. Vabandamine ja kahetsemine võivad trahvi vähendada, st kui politseinik näeb, et teil on piinlik ja tõenäoliselt te seda rohkem ei tee. Kindlasti ei maksa ühte lausesse tuua sõnad laps ja riski võtmine. Kui lapse majanduslik kindlustatus oleks teile olulisem olnud, siis te seda riski vahele jääda poleks võtnud, rääkimata sellest, et kuna vastav juhtimisõigus puudub, ei pruugi teie sõiduoskused olla ka kõige paremad. Vahel saadetakse menetlejatele ka taolise sisuga avaldusi kirjalikul kujul pärast väärteoprotokolli saamist. Teie puhul ma ei näe väga mõtet, kuna tegemist on teie esmase rikkumisega.