Politsei


Küsimus: Millised on minu õigused tunnistajana, kui mind tahetakse tunnistama kutsuda, kuid ma pelgan seda väga?25.06.2014

Tere,
Minu sõber anti politseisse, kuna ta lõi teist inimest. Mind tahetakse tunnistajaks, aga kuna mina istusin all korrusel ja tegevus toimus teisel korrusel, siis ma ei näinud mitte midagi, vaid kuulsin ühte provotseerivat lauset tüdruku suust, keda löödi. See on ka kõik. Olen natuke mures, kuna pole kunagi pidanud tunnistama minema ja siit ka minu küsimus. Millised on minu õigused tunnistajana ja kas mind ootab ka pahandus selle juhusega seoses?

Olen Teile vastuse eest ääretult tänulik.
Lugupidamisega

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

https://www.riigiteataja.ee/akt/782861?
See on viide kriminaalmenetluse seadustikule, alates paragrahvist 66 leiate mitmeid ülekuulamisega seotud asjaolusid. Kindlasti ei tasu ülekuulamist karta, sest tegelikult olete ju Teie see, kes on politsei silmadeks ja kõrvadeks sündmuskohal. Politseile on oluline teada, kes olid juhtunu juures, kes mitte, seega ka Teie lause, et Te löömist ei näinud, kuid kuulsite ühe osalise väljaütlemist annab menetlejale juba parema ülevaate juhtunust. Enne, kui annate ütlusi, tutvustab menetleja Teile tunnistaja õigusi ja kohustusi ja kui midagi jääb arusaamatuks, paluge seda pikemalt lahti selgitada.