Politsei


Küsimus: Mis karistus mind võib oodata, kui olen lugenud paar aastat eksabikaasa e-kirju (ise ta andis mulle paroolid)?17.06.2014

Tere
Olen saanud hakkama suure rumalusega, nimelt olen lugenud paar aastat oma eksabikaasale saadetud e-kirju. Nüüd on olemas võimalus, et talle antakse sellest teada. Ma ei ole sealt loetud informatsiooni kusagil kasutanud ega ka mingit kasu sellest saanud. Oma maili parooli andis ta ise mulle abielu ajal. Nüüd küsimus - milline karistu võib mind selle eest oodata?
Tänan vastuse eest

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Erakirjavahetuse lugemine on kuritegu, mille eest võib saada kriminaalkorras karistada, kui selle kohta tehakse avaldus. Karistuseks on rahaline karistus. Antud juhul tekib küsimus, kas lahku minnes lepiti kokku, et ühiselt jagatud meilikaste hakkab kasutama ainult üks inimene. Teie asemel selgitaks pigem ennetavalt eksnaisele olukorda, kui laseks seda kellelgi teisel teha. Uurija ja kohtuistungite kaudu oma tegude põhjendamine on keeruline ning karistust kergendavaks asjaoluks on kahetsus, süü tunnistamine.