Politsei


Küsimus: Kas tohin/pean müüma 13-aastasele lapsele alkoholivaba siidrit, kuigi see sisaldab teatud määral alkoholi?06.06.2014

Tere!
Kui tuleb poodi umbes nii 10-14 aastane laps ja paneb mulle kassalindile siidri, millel on kirjas non alcohol, siis kas ma tohin seda müüa?
Olen keeldunud paar korda müümast ja selgitanud, et tegu on siiski alkoholiga sest 1,2 protsenti on seal siiski alkoholi, aga nad ei kuula. Lapsed ütlevad, et vanemad lubavad. Mina viisakalt olen öelnud, et ei müü ja kui vanemad mulle kinnitavad, et tohib, siis ma müün.
Lapsed saavad selle peale alati pahaseks ning ükskord helistasid nad pahameelega vanemale ning sisu oli selline: "Tsau emme, kuule, kassapidaja ei taha mulle alkoholivaba siidrit müüja, kas ma tohin seda osta?"
Palun aidake mul asjasse selgust tuua.
Tahaksin teada täpselt, kas mul on luba müüa alkoholi alaealistele või õigemini näiteks 13-aastasele lapsele alkoholivaba siidrit kuigi see sisaldab teatavasti alkoholi. Ja palun öelge, mismoodi käituda juhul kui laps või lapsevanem pahandab, et ma ei ole nõus müüma.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Alkoholiseadusest tulenevalt on 1,2 mahuprotsendiga siider alkoholivaba jook, mida lapsed võivad igas vanuses osta ja juua.

Samas on selge, et nende tarbimine sarnaselt energiajookidele ei ole laste tervisele hea. Üks kaubanduskett näiteks riputas enda poodi sildid, et nad ei müü alla 16aastastele energiajooke. See oli firma seisukoht ning ealise diskrimineerimise pärast keegi klientidest kohtusse ei läinud - neil on ju alati võimalus see energiajook mõnest muust poest osta. Pood kaotab rahaliselt, kuid samas püüab enda poolt teha midagi, et noorte tervist kaitsta.

Seda soovitan ka Teie poes arutada. Vastu tuleks võtta ühtne seisukoht ning teha see avalikuks ka klientidele, sel juhul on Teil ja teistel müüjatel oma otsust lihtne selgitada.