Politsei


Küsimus: Kas mul on õigus vestlust valla järelvalveametnikuga tema eelneval teavitamisel lindistada?06.06.2014

Tere. Valla järelvalveametnik on kutsunud mind välja, menetlusosalisena haldusasjas. On võimalik, et mind tahetakse trahvida või teha ettekirjutus. Varasemast suhtlusest on jäänud mulle mulje, et ametnik pole väga pädev ja soovib mind suuliselt "survestada". Kas mul on õigus meievahelist vestlust lindistada? Sooviksin hiljem juristiga nõu pidada, kas mulle liiga ei tehtud. Küsisin lindistamiseks eelnevalt kirja teel luba. Ta keeldus. Kas ametnikul on õigus keelduda? On lindistamine kuidagi seadusega reguleeritud?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Menetleja otsus on see, kas ta seda lindistamist lubab või mitte. Reguleeritud on menetleja poolne salvestiste tegemine, kuid mitte kodaniku enda lindistamine. Kui ta leiab, et lindistamine segab menetlustoimingute tegemist, on tal õigus seda keelata. Menetlustoiming iseenesest ju talletatakse paberile ning on olemas võimalus koopiate saamiseks. Kindlasti ei tohi menetlustoimingut salaja salvestada, see võib tuua kaasa karistuse.

Kui Te kardate, et ametnik Teie õigusi rikub või ei suuda olla erapooletu, võite teha vastava avalduse tema juhile ja küsida teist menetlejat. Kui leitakse, et menetleja vahetus on vajalik, võidakse seda teha.

Kõige lihtsam on endaga võtta kaasa jurist, kes vaatab, et Teie õigusi ei rikutaks.