Politsei


Küsimus: Kas kauplus võib panna Facebook'i üles nende arvates varguses kahtlustatavate fotod?05.06.2014

Olen viimasel ajal väga tihti näinud sotsiaalmeedias sarnaseid postitusi:
https://www.facebook.com/illar.lea/posts/788944094484087
Mul ei ole postitaja ega piltidel näha olevate inimestega mingeid seoseid, nägin seda postitust lihtsalt enda tuttava poolt jagatuna. Varastamine on kole küll, aga omahakatuslik avalik "ristilöömine" ei ole ju kuidagi õigustatav. Mind paneb kummastama, et taoline teguviis ei ole üldsuses taunitav - kas tänapäeval süütuse presumptsioon enam ei kehti? Kas on OK, et väidetavaid kurjategijaid otsitakse sellisel meetodil? Ning mis saab juhul kui on eksitud ning pildil olevad inimesed on tegelikult süüta? Kas postitaja saab laimu levitamise eest karistada ning on kohustatud esitama avaliku vabanduse?

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Taolised postitused on seadusevastased juhul, kui jagatakse isikuandmeid või kutsutakse inimesi üles kätte maksma. Inimene, kes näeb seal enda pilti või nime saab nõuda nende eemaldamist postitajalt ja kui see ei mõju, võib pöörduda andmekaitse inspektsiooni ja kohtu poole. Kui postitus on sealjuures ka isiku suhtes pahatahtlik ja solvav, siis tuleks enda õiguste kaitseks pöörduda kohtusse. Süütuse presumptsioon kehtib ka praegu - kui kohtus selgub, et isik tegelikult ei varastanud, siis on tal õigus laimu levitamise eest postitaja suhtes kohtusse minna.

Tavaliselt ei ole need turvakaamerate pildid kõige parema kvaliteediga ja on tuvastatav vaid inimese riietus, seega alati pole tegemist pildiga, kus isikut saaks üheselt tuvastada. Samas selge portreepildi jagamine aga kindlasti riivab selle isiku õigusi.

Ise soovitan taolistel juhtumitel siiski kõigepealt teha avalduse politseisse ning sealt juba täpsustada, et mis kujul postitust võiks antud juhtumil facebookis jagada. Võib olla piisab võimaliku varga riietuse kirjeldamisest, varastatud eseme pildist vms. Jagajana ma küsiksin algallika st esimese postitaja käest järele, et kas avaldus on tehtud ja kui kindel ta on nende varaste kirjelduses, et ei jagaks kellegi pahatahtlikke postitusi, millel tõde tegelikult taga ei ole (ka seda aegajalt tuleb ette, kui inimeste omavahelised suhted on läinud sassi).