Politsei


Küsimus: Kas politsei näeb kuskilt registrist minu 4 aasta tagust kanepi tarvitamisega seotud rikkumist?06.06.2014

Jäin umbes 4 aastat tagasi kanepi tarvitamisega vahele ja sain karistuse. Nüüd, kui mul on load olnud kaks aastat ja alati kui politsei mind kinni peab, hakkavad nad taskulambiga mu silmi uurima (mis on pimedas üsna ebameeldiv) ja küsima, et kas olen pilves. Ühekorra käisid nad mulle tükk aega pinda, et tunnista üles jne. Tegid siis lõpuks mingi testi, mis võttis kokku umbes 40 minutit ja siis said aru et olen kaine.
Ühesõnaga, kas politsei näeb kuskilt et olen kunagi kanepit tarvitanud või mis teema on? Pinda hakkab juba käima. Viimane kord ütlesin neile otse, et ma ei viitsi teiega jaurata, tehke test kui tahate ja õnneks jätsid mu rahule.

Vastus: Maarja Punak, veebikonstaabel, Politsei- ja Piirivalveameti teabehaldus- ja menetlusosakond, www.politsei.ee

Jah, patrullpolitseinikud näevad ka neid karistusi, mis on juba kantud ja makstud. See on oluline teave, eriti juhtudel, kui isik on kunagi agressiivselt käitunud, ametnike rünnanud, joobes juhtinud.

Küll aga ei saa nad neid kantud karistusi uue karistuse määramisel arvesse võtta. 4 aasta tagune asi on aegunud. See ei saa olla ka aluseks igakordsele põhjalikule läbiotsimisele. Samas, taskulambiga silmanäitamine annab politseinikule palju infot ja riivab teie heaolu vähem, kui muud testid, mis võtavad rohkem aega. Kahtlase sõidustiiliga juhte kontrollitakse üha enam pupillitestiga, kuna narkojoobes juhtide arv on pigem suurenenud kui vähenenud.

Ma pigem tunnen head meelt, et patrullid on oma tööd tehes põhjalikud. Samas, kui käitutakse liiga üleolevalt (nõutakse ülestunnistamist, tundub, et nagu kiusatakse jne), siis taolise käitumise kohta võite esitada kaebuse nende ülemusele või politsei sisekontrollile.