Politsei


Küsimus: Kas politsei peab mind tagasi viima samasse kohta, kust mind ära viidi?13.05.2014

Tekkis küsimus, et kui politsei ei suuda mulle adekvaatset vastust anda, miks ta soovib minu dokumente näha või nime teada ning viib mind isikutuvastamiseks jaoskonda, siis kas nad peavad mind pärast toimingute tegemist viima tagasi samasse kohta, kust mind kaasa viidi?
Lisaks sooviksin teada, et kas mul on õigus mitte vastata ning oma andmeid avaldada ilma advokaadi kohalolekuta? Ja kui mul puudub advokaat, siis kas mulle määratakse ta riigi poolt ning kui ei avastata mingeid rikkumisi, siis kes tasub advokaadiga seotud kulud?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Esimesele küsimusele annab vastuse Politsei ja piirivalve seadus (PPVS) § 7 ülamärgiga 18. Isikusamasuse tuvastamine
lõige 7 Kui isik toimetatakse isikusamasuse tuvastamiseks ametiruumi, on politsei kohustatud isikusamasuse tuvastamise järel toimetama isiku tema soovil tagasi lähtekohta või tema elu- või ööbimiskohta, kui tema elu- või ööbimiskoht on samas asustusüksuses või linnaosas.

Riigi poolt määratakse kaitsja üksnes kriminaalmenetluses. Väärteomenetluse puhul juhul kui väärtoemenetlus läheb kohtusse, kus kaitsja määramise otsustab kohus.

Isiku toimetamine politseiasutusse isikusamasuse tuvastamiseks ohutõrje eesmärgil või riikliku järelevalvemeetme raames ei ole isiku kinnipidamine kuna tema toimetamine on ajutise iseloomuga ja ei riiva sellisel määral põhiõigusi kui seda teeb isiku kinnipidamine. Oma toimetamisest võib isik teavitada lähedasi. Isikusamasuse tuvastamiseks politseiasutusse toimetamine ei ole süüteomenetlusega seotud toiming. Süüteomenetluses võib isik kaasta kaitsja omal soovil.