Politsei


Küsimus: Kas välismaalasele viisakutse saatja vastutab välismaalase eest üksnes Eestis oleku ajal?09.05.2014

Kas välismaalasele viisakutse saatja vastutab välismaalase eest ainult sellel perioodil, mil välismaalane viibib Eestis? Kui välismaalane läheb pärast Eestis viibimist ka mõnda teise Schengeni liikmesriiki, kas siis sellega minu vastutus lõpeb või kestab edasi?

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Viisade väljastamisega ei ole Politsei- ja Piirivalveamet seotud (v.a. Eesti piiril väljastatavad viisad). Reeglina esitatakse viisataotlus ja viisa väljastatakse Eesti välisesinduses. Välisesinduste tegevust koordineerib Välisministeerium. Kuni 30.07. 2009 kinnitas Kodakondsus- ja Migratsiooniamet ametlikke viisakutseid, mis olid vajalikud viisa taotlemiseks. Alates 30.07.2009 ametlikke viisakutseid enam ei eksisteeri. Eestis vastuvõtjatelt-kutsujatelt Eesti välisesindustes nõutavad nn viisakutsed/lisadokumendid ja nendega seotud tingimused on kehtestanud iga konkreetne Eesti välisesindus ise.
Üldine info C-liiki viisa ehk turismiviisa taotlemiseks on vene keeles leitav Välisministeeriumi kodulehel
http://www.vm.ee/?q=node/4854

Schengeni viisade väljastamise aluseks kõigis Schengeni liikmesriikides on EL viisaeeskiri ja täiendavad tingimused on kirjas Eesti välismaalaste seaduses (VMS). Kutsuja kohustused sätestab VMS § 291 ehk
(1) Kutsuja on kohustatud kontrollima, et tema poolt Eestisse kutsutud välismaalasel oleks Eestis viibimiseks seaduslik alus.
(2) Kutsuja on kohustatud võtma välismaalase Eestis vastu, tagama tema majutamise ning kandma välismaalase Eestis viibimise ja Eestist lahkumise kulud.
(3) Kui välismaalane ei kanna menetluskulusid või väljasõidukohustuse sundtäitmise või kinnipidamiskeskuse või politsei arestimajas viibimise kulusid, siis on kutsuja kohustatud hüvitama nimetatud kulud, kuid mitte rohkem kui 32 000 eurot.
(4) Kutsuja on kohustatud tõendama vastavust kutsuja suhtes kohaldatavatele nõuetele.

Välismaalaste seadus on Eesti seadus, mis kehtib ainult Eesti territooriumil ja ei laiene teistele riikidele.