Tööõigus


Küsimus: Kas selline asi on lubatud, et talvel kui tööd vähem, lastakse varem koju, suvel aga pean kõik need tunnid tagasi töötama?19.10.2015

Tere!
Töötan restoranis, mure on selles, et talvel, kui on madalhooaeg, tööd ei ole. Saadetakse iga päev varem koju ja graafikuid tehakse ka nii, et iga kuu jääb umbes 30 miinustundi õhku (st, et palk makstakse igas kuus välja sama aga korjan siis lihtsalt miinustunde endale) ja siis suvel kui on kõrghooaeg, pean ma neid tunde tagasi töötama. Talve jooksul tekib 100-150 miinustundi seega suvel käin ühes kuus u 220 tundi tööl. Kas selline asi on lubatud?

Ette tänades

Vastus: Ülle Kool, Tööinspektsiooni nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud Pöörduja


Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 46 sätestab üldiseks tööaja piirmääraks koos ületunnitööga keskmiselt 48 tundi 7-päevase vahemiku kohta 4-kuulise arvestusperioodi jooksul.

Tegemist on üldise tööaja piiranguga, millest peab lähtuma nii tavalise kui summeeritud tööaja alusel töötamisel. Töötaja ja tööandja võivad kokku leppida arvestusperioodis kuni 4 kuud. Nelja kuud ületav arvestusperiood on TLS § 2 alusel keelatud, kuna tegemist oleks töötajale seaduses sätestatust kahjulikuma kokkuleppega.

Erandina on TLS § 46 lg 2 alusel võimalik pikendada tööaja arvestusperioodi kollektiivlepinguga tervishoiu-, hoolekande-, põllumajandus- ja turismitöötajatel kuni 12 kuuni.

Arvestusperioodi pikendamise mõjuks on võimalus teha arvestusperioodi jooksul perioodi teiste osade arvelt intensiivsemalt ületunde. Kuna töökoormus põllumajanduses või turisminduses on tugevalt mõjutatud hooajalisusest, siis tasakaalustab hooajalise intensiivsema töötamise teiste perioodide lühem tööaeg.
Restoranitöötajad nimetatud loetelus ei esine ja neil on lubatud töötada kuni 4 kuulise arvestusperioodiga.

Igapäevane tööajakorraldus toimub tööandja poolt koostatud ajakava alusel, mille koostamisel peab tööandja jälgima, et töötajale oleks tagatud igapäevane puhkeaeg vähemalt 11 tundi, aga samuti iganädalane puhkeaeg vähemalt 36 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul (TLS § 52 lg-d 1, 2). Oluline on ka see, et töötaja tööaeg kokku arvestusperioodi lõpuks keskmiselt ei ületaks 48 tundi 7-päevase ajavahemiku kohta.

Kui tööandja järgib tööajakava koostamisel eeltoodud seadusega kehtestatud töö-ja puhkeaja nõudeid, siis on tal õigus tööajakava koostamisel jagada töökoormust arvestusperioodi kuude lõikes vastavalt töö korraldamise vajadusele.

Seega, restoranitöötajate puhul ei ole tegemist töötajatega , kellel on lubatud pikendada arvestusperioodi kollektiivlepinguga kuni 12 kuuni, nemad võivad töötada kuni 4 kuulise arvestusperioodiga.
Kui on tegemist summeeritud tööaja arvestusega mitme kuu lõikes (lubatud kuni 4 kuud), võib tööaeg olla ühes kuus väiksem või suurem kokkulepitud tööajast. Oluline on siinjuures tähele panna, et summeerimisperioodi lõpuks peab töötajale olema tagatud töölepingus kokkulepitud tööaeg ja sellele vastav töötasu ning täita tuleb kindlasti puhkeaja nõudeid.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).