Perekonnaõigus


Küsimus: Kus ja kas mul oleks võimalik lapsele enda perekonnanimi anda, sest isa ei tegele lapsega?09.12.2021

Elan lapse isaga 1,5 aastat lahus. Ühine tütar on hetkel 3-aastane. Lapse isa ei tegele lapsega ja ei tunne huvi lapse vastu. Last toetab vabatahtlikult igakuiselt raha kandes, et ära hoida ametlikku käiku alimentide osas. Kus ja kas mul oleks võimalik lapsele enda perekonnanimi anda? Soov on seepärast, et lapse isa on alkoholilembeline ja väga ükskõikne lapse suhtes kui just mingeid ultimaatumeid ei esitata ja ta teeb näo hetkeks nagu ta hooliks. Olen välja pakkunud lapse isale, et ma lapse perekonnanime ära vahetaks ja ta minu nimele tuleks. Siiani pole ta vastu hakanud, aga on öelnud, et ma ise tegeleks selle asjaga. Kuid ei oska kuskilt alustada.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Te soovite muuta lapse perekonnanime, on selleks vajalik lapse isa nõusolek (eeldusel, et teil on lapse suhtes ühine hooldusõigus). Kui lapse isa on lapse perekonnanime muutmisega nõus, on teil võimalik taotleda lapsele uue perekonnanime andmist, selle otsustab kokkuvõttes perekonnaseisuasutus.

Kui lapse isa nõusolekut ei anna, siis on võimalik taotleda kohtult otsustusõigust lapse perekonnanime muutmiseks - kui kohus peab Teie avaldust põhjendatuks, antakse Teile üle otsustusõigus, taotlemaks lapse perekonnanime muutmist isa nõusolekuta.

Märgin ära, et lapse perekonnanime muutmine ei too kaasa muid tagajärgi peale nime muutmise fakti - vanemalikud õigused ja kohustused jäävad samaks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand